Bucataria peruana are printre cele mai interesante si variate gusturi, combinand influente culinare din trei continente. Iti dezvaluim cateva dintre curiozitatile care au transformat bucataria peruana intr-un succes, in toate metropolele, dar si doua retete specifice, usor de urmat.
Sunt surse care afirma ca bucataria peruana ar numara, aproximativ, 490 de feluri traditionale! Un numar de bucate impresionant, ce poate fi justificat daca ne gandim la melanjul de influente ce defineste bucataria peruana: Perul antic, amprenta stapanirii spaniole, imigrantii chinezi si influenta Africii Subsahariene, adusa de sclavi. Asadar, bucataria peruana presupune mix-ul culinar – tehnici de gatit si ingrediente – provenit din trei continente (Europa, Asia, Africa de Vest) si importat de o singura tara.
Peruvian cuisine se bazeaza, in mare parte, pe porumb, cartofi, tuberculi, plante si grane, precum quinoa, si legume, ca fasolea. Pare o lista simplista de alimente de baza, insa combinatiile specifice bucatariei peruane transforma aceste ingrediente in adevarate delicii culinare. De asemenea, nu lipsesc fructele de mare si pestele, folosite in multe preparate. Se explica de ce gastronomia peruana a devenit extrem de populara, in ultimii ani!
Porcusorul de Guinea, numit cuy, este unul dintre preparatele preferate ale localnicilor. Din punct de vedere istoric, cuy a fost si continua sa fie cea mai importanta sursa de carne pentru bastinasii din Peru, care locuiau in varful muntilor. In present, cuy este considerat un adevarat deliciu: se spune ca nu trebuie sa pleci din Peru inainte de a gusta acest preparat traditional.
Quinoa, atat de populara in ultimii ani, datorita nutrientilor sai, este unul dintre stalpii de baza ai bucatariei traditional peruane.
Ingrediente: 1 kg de peste proaspat (biban de mare, calcan, etc); 1 ceapa rosie, feliata; 1 ardei iute rosu; 10 bucati de lime
Pentru decor: 1 cartof dulce, mare; salata verde; 1 legatura de coriandru tocat; 1 porumb fiert; sare si piper, dupa gust
Mod de preparare: dupa ce ai curatat pestele si ai inlaturat organele, oasele, solzii, taie-l in patratele de 2-3 cm. Ar fi preferabil sa alegi un peste cu carne alba, cu mai putine oase. Intr-un bol de cristal sau de metal, zdrobeste ardeiul iute, pentru a obtine cat mai mult din savoarea acestuia. Atentie insa, daca este foarte picant! Adauga in bol bucatile de carne si stoarce lime-urile direct peste acesta – sucul trebuie sa acopere bucatile de peste. Adauga sare, piper, jumatate de lingurita de usturoi marunti, ceapa si putin din coriandrul tocat. Adauga cateva cuburi de gheata, pentru a raci putin sucul in care este pastrat pestele.
Pestele poate fi lasat sa se marineze, mai mult sau mai putin – depinde si de tipul de peste ales. Poti gusta! In bucataria peruana, decorul este specific si foarte important. Asadar, daca vrei sa fii veritabila, pentru a servi, decoreaza platoul cu o frunza de salata, cateva felii de cartof si amplaseaza pestele in centrul farfuriei, impreuna cu porumbul fiert.
Despre acest fel de mancare se crede ca a fost puternic influentat de imigrantii chinezi, veniti sa lucreze in mosiile peruane, in secolul 19. Acestia au adus cu ei traditii, obiceiuri si tehnici traditionale, care au fuzionat cu bucatele peruane.
Ingrediente: 600 de grame de carne de vita; 1 ceapa rosie, tocata; 2 rosii, tocate; 1 lingurita de piper negru, macinat; 5 bucati de arpagic; 1 ardei galben, bucati; ulei vegetal; 800 de grame de orez alb, fiert; 400 de grame de cartofi prajiti, pai; 200 de ml. de supa de carne; 300 ml. de sos de soia; putin coriandru, tocat; 50 ml. de otet; 1 lingurita de usturoi, pasta; ¼ de oregano uscat, maruntit si ¼ de lingurita de chimen.
Mod de preparare: feliaza carnea in fasii de 3 cm. x 1 cm. si condimenteaza-le cu usturoi, chimen, oregano si o lingurita de otet. Lasa-le timp de 10 minute, ca sa prinda savoare. Incalzeste tigaia la foc mare. Cand s-a incins, prajeste putin fasiile de carne, timp de cateva secunde. Scoate-le si pune-le intr-un bol acoperit, pentru ca acestea sa se pastreze calde.
Apoi, in aceeasi tigaie, prajeste ceapa, rosiile, ardeiul galben si adauga supa de carne, sosul de soia si otetul. Pune si carnea, amestecand toate ingredientele. Ai grija cum manevrezi mancarea pe foc, pentru a nu strivi rosiile. La final, adauga si arpagicul si coriandrul.
Lomo Saltado trebuie sa aiba sos, din abundenta, asa ca adauga bulion, daca este necesar. Serveste pe un platou, adauga cartofii care trebuie prajiti in paralel si orezul – in Peru, orezul este foarte popular, mai mereu pe masa.
Foto: 123rf.com