Ingrediente:
- 2 cani faina
- sare
- 2/3 cani unt vegan rece
- 2-5 linguri apa rece
- 1 cana cu varf fruncte de padure congelate
- 1 lingura zahar
- Glazura de vanilie
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 375 C. Se pregateste o tava de copt si se acopera cu pergament.
Prepara un compot de fructe, punand fructele la foc mediu intr-o cratita mica. Lasa sa fiarba 5-8 minute si zdrobeste fructele cu ajutorul unei furculite. Adauga o lingura de zahar(optional). Transfera intr-un bol si lasa la racit.
Se amesteca faina cu un praf de sare intr-un castron mare, apoi se taie untul cu o furculita si se amesteca pana cand se obtine un amestec omogen. Folosind o lingura, se presara apa rece(3-5 linguri) si se amesteca cu o lingura de lemn pana cand capata consistenta unui aluat. Ar trebui sa fie suficient de umed incat sa poata forma o minge dar nu atat de umed incat sa fie lipicios la framantat. Daca este cazul, se mai adauga faina.
Intinde aluatul pe o suprafata plana, taie in 12 patrate egale (nu dreptunghiuri) si apoi transfera-le pe tava de copt.
Asaza cate o ligura din amestecul de fructe in mijlocul a 6 dintre patrate, lasand marginile neacoperite, apoi acopera-le cu celelalte 6 patrate si sigilati marginile cu ajutorul unei furculite.
Se freaca fiecare patrat cu unt vegan pe deasupra si se presara zahar brun. Se lasa la copt timp de 20-25 de minute sau pana cand capata o culoare aurie.
Se lasa la racit cateva minute si apoi se glazureaza cu vanilie(optional).
Text: Ana Toma
Foto: www.theminimalistbaker.com