Daca nu ai mai servit de mult o masa cu peste proaspat , iata o reteta pe care trebuie sa o incerci.
Te vei delecta cu bucati mici si delicate, insa fiecare portie va fi o desfatare pentru papilele tale gustative.
ulei de masline
2 catei de usturoi, curatati si foarte fin feliati
un mic buchet de coriandru proaspat
1 ceapa de primavara
1 ardei iute verde, proaspat
3 limes
sare de mare
piper negru proaspat macinat
200 gr. ton
portocale zemoase, decojite si taiate in rondele, cu samburii eliminati
10 rosii cherry taiate in patru
4 lingurite de smantana
Toarna cateva linguri de ulei de masline intr-o tigaie mica la foc mediu. Prajeste usor feliile de usturoi pana capata o culoare aurie si ai grija sa nu le arzi. Asaza-le apoi pe o hartie de bucatarie pentru a se scurge. Alege 8 frunze de coriandru si pune-le intr-un bol cu apa rece.
Cel mai indicat este sa servesti cat timp aromele sunt inca proaspete. Asadar, cu cateva minute inainte de a manca, pune jumatate din buchetul de coriandru, jumatate de ceapa de primavara si jumatate de ardei iute intr-un blender si amesteca cu sucul de la 1 lime si aproximativ aceeasi cantitate de ulei de masline. In cazul in care doresti ceva mai putin concentrat, poti adauga putina apa.
Se toaca marunt jumatatea ramasa din coriandru, din ceapa de primavara si din ardeiul iute impreuna cu tonul, pana se obtine textura dorita .
In acest moment, reteta e aproape gata. Urmatorul pas este sa asezi 2 sau 3 felii de portocala in mijlocul a 4 farfurii mici si, in jurul lor, cate o lingura din sosul deja preparat. Pune amestecul de ton intr-un bol cu sucul celei de-a doua lime, impreuna cu aceeasi cantitate de ulei de masline si amesteca. Adauga apoi cate o lingura din aceasta compozitie deasupra feliilor de portocala. In final, presara dupa preferinta bucatile de rosii, smantana, rondelele de usturoi si frunzele de coriandru ramase. Serviti imediat impreuna cu sucul de la a treia lime. Daca iti place mai picant, poti adauga chilli.
Text: Georgiana Calin
Foto: www.jamieoliver.com
Daca iti place sa gatesti cu peste, iti recomandam si macrou la cuptor