Tarta Tatin cu pere, de Ioana Dumitrescu

O tarta numai buna de servit intr-o seara racoroasa de toamna, alaturi de un pahar de Armagnac. Daca nu aveti pere, puteti folosi mere, tarta va fi la fel de delicioasa.

Tarta Tatin cu pere, de Ioana Dumitrescu

Pentru aluat:

  • 375g faina
  • O lingurita zahar pudra
  • O lingurita sare
  • 150g unt nesarat, taiat cubulete si foarte rece
  • 120ml apa foarte rece
  • Un galbenus
  1. Pentru a face aluatul, amestecati faina, zaharul pudra si sarea intr-un bol mare. Adaugati untul si cu ajutorul unui cutit de patiserie sau cu doua cutite, incorporati untul in faina pana cand obtineti firimituri.
  2. Intr-un bol mic sau o ceasca, bateti galbenusul cu apa rece si adaugati-o peste amestecul de faina si unt. Cu ajutorul unei furculite, amestecati pana obtineti o bila de aluat. Cu o spatula, aplatizati aluatul ca sa obtineti un disc si acoperiti cu folie alimentara.
  3. Este foarte important sa nu atingeti aluatul cu mainile, pe cat posibil, pentru ca untul sa nu se topeasca. Puneti aluatul invelit in folie alimentara la frigider timp de 40 minute.

Citeste si:
Tarta de inghetata cu caramel si migdale

Pentru umplutura:

  • 130g zahar de cocos sau zahar brun
  • 3-4 pere (sau 4-5 mere) coapte, dar ferme
  • Zeama de la o lamaie
  • 60g unt, taiat cubulete
  • O lingura extras pur de vanilie
  • O lingura miere
  1. La 20 minute dupa ce ati pus aluatul la frigider, incingeti cuptorul la 180C. Intr-o oala sau un vas cu diametrul de 20 cm, care poate fi pus la cuptor, turnati zaharul; puneti vasul pe foc mic si caramelizati zaharul, avand grija sa nu se arda. Odata ce s-a caramelizat, scoateti de pe foc.
  2. Taiati perele (sau merele) in jumatati si curatati-le de casuta cu seminte. Presarati interiorul perelor cu zeama de lamaie si aranjati-le in vas, peste zaharul caramelizat, cu partea taiata in sus. Distribuiti cubuletele de unt deasupra si presarati cu miere. Puneti pe foc si gatiti timp de 10 minute, fara sa amestecati.
  3. Scoateti aluatul din frigider, desfaceti folia alimentara, dar nu o scoateti de tot. Puneti aluatul pe folia alimentara intinsa si, cu ajutorul unui sucitor, intindeti-l pana ce obtineti un cerc cu diametrul de 23cm.
  4. Odata ce aluatul este intins si perele au stat 10 minute pe foc, puneti aluatul peste ele in vas, incercand pe cat posibil sa nu atingeti aluatul cu mainile, apoi dezlipiti cu grija folia alimentara. Aluatul ar trebui sa acopere fructele si sa fie putin mai mare in diametru decat vasul in care se va coace. Puneti la copt timp de 35-40 minute, pana cand s-a rumenit. Scoateti din cuptor, lasati sa se raceasca timp de 20 minute.
  5. Apoi, cu ajutorul unei spatule, desprindeti aluatul de pe marginile vasului, apoi plasati vasul in care veti servi tarta deasupra vasului in care s-a copt si cu miscare scurta, rasturanti tarta, in asa fel incat perele sa fie in sus.
  6. Serviti pe loc cu creme fraiche sau inghetata de vanilie.

Foto & Reteta de Ioana Dumitrescu, eastofkitchen.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro