Daca va plac batoanele cu multe cereale, seminte si nuci aceasta tarta imbina perfect gustul si textura acestora cu finetea ciocolatei.
40g quinoa expandata
75g seminte susan
O lingurita seminte susan negru (optional)
50g seminte de in
30g zahar de cocos (sau zahar brun)
80g seminte de floarea soarelui
75g nuci tocate (nu foarte marunt)
70g cup fulgi ovaz
1/2 lingurita praf de scortisoara
1 praf de sare
180ml sirop de artar
60g unt de migdale (sau unt de arahide nesarat)
4 linguri ulei de cocos
O lingurita extract pur de vanilie sau semintele unei jumatati de baton
250g ciocolata neagra (minim 70% cacao), taiata cubulete mici
Fulgi de sare, pentru decorat
Porniti cuptorul la 180C. Ungeti o tava de copt (preferabil una cu pereti detasabili) cu ulei de cocos si tapetati fundul cu hartie de copt decupata pe marimea tavii.
Intr-un bol mare, amestecati quinoa expandata cu susanul, semintele de in, zaharul, semintele de in, nucile si ovazul.
Intr-o oala mica, incalziti uleiul de cocos impreuna cu siropul de artar, untul de migdale, scortisoara, sarea si vanilia, amestecand bine cu un tel. Turnati acest mix peste ingredientele din bolul mare si amestecati bine.
Asezati aluatul in tava de copt si intindeti-l bine cu mainile, tapetand si marginile tavii. Apoi, cu fundul unui pahar neteziti aluatul bine. Coaceti in cuptorul incins timp de 20-25 minute, pana s-a rumenit. Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca.
Topiti ciocolata in bain marie. Turnati peste aluatul de tarta racit, lasati sa stea la temperatura camerei timp de 10 minute. Decorati cu fulgi de sare, apoi puneti la frigider pana ce ciocolata s-a intarit (minim o jumatate de ora), inainte de a o servi.