Ingrediente:
Crusta:
- 7-12 curmale medjool fara sambure
- 2 cani de nuci crude (pot fi inlocuite cu migdale sau nuci pecan)
- 1/4 lingurita sare de mare (optional).
Crema:
- 350 g tofu moale (silken sau soft tofu) uscat cu atentie prin presare, sub un prosop curat, timp de 15 minute-1 ora
- 1/2 lingurita esenta de vanilie
- 1/4 cana de sirop de artar, de agave sau de miere
- 1 lamaie stoarsa
- 1/2 cana de mix de suc proaspat de fructe realizat din: afine, capsuni, kiwi, mango (sau orice altceva pe gustul tau).
Mod de preparare:
1. Usuca tofu prin presare in timp ce pregatesti crusta.
2. Pune nucile intr-un robot de bucatarie si marunteste-le pana obtii o pasta fina.
3. Apoi, in timp ce robotul fuctioneaza, adauga cate o curmala, pe rand, pana cand amestecul incepe sa se apropie de textura unui aluat. Acest proces va presupune un numar de 7-12 curmale, in functie de dimensiunea lor.
4. Scoate o tava de placinte sau cateva tigai speciale pentru tarte si acopera toata suprafata lor cu hartie de copt. Imparte aluatul in tigai si, apoi, preseaza-l cu mainile pana cand obtii o crusta uniforma. Adauga un strat nou de hartie de copt deasupra aluatului, iar apoi foloseste un pahar peste hartie, pentru a obtine foi netede si cu aceeasi grosime. Pune tigaile la congelator.
5. Adauga tofu dupa ce s-a uscat, zeama de lamaie, esenta de vanilie, si indulcitor dupa gust intr-un blender si amesteca-le impreuna pana cand obtii o textura cremoasa. Ajusteaza aroma in fuctie de propriile preferinte.
6. Scoate aluatul de la congelator si acopera-l cu acest amestec cu iz de lamaie. Lasa tarta la racit timp de macar 2-4 ore iar apoi adauga fructe deasupra, chiar inainte de servire.
7. A se pastra la frigider sau congelator, in functie de perioada de consum.
Mentiuni:
Daca curmalele nu sunt lipicioase si zemoase, lasa-le la inmuiat in apa calda timp de 10 minute, iar apoi asteapta sa se usuce.
Dimensiune tigaii/tavii in care pregatesti aluatul, deci tarta, poate fi oricare, in functie de dimensiunea finala dorita a prajiturii.
Text: Lucia Faur
Foto: theminimalistbaker.com