Portii: 10
Timp de coacere: 1 ora, plus timp de asezare
Dificultate: medie
Ingrediente:
- 200 g faina, plus extra pentru presarare
- 25 g pudra de cacao
- 25 g glazura de zahar
- 1 galbenus mare de ou
- 1 lingura extract de vanilie
- 250 g zmeura proaspata sau decongelata
Umplutura de ciocolata:
- 500 ml crema de branza
- 75 g zahar pudra
- 300 g ciocolata neagra (70% cacao solida)
- 2 oua mari
Preparare
Pentru a face blatul, cerne faina, pudra de cacao si zaharul pudra in bolul unui procesor de alimente.
Taie in cuburi untul si adauga un praf de sare. Bate-l pana cand compozitia ei se aseamana cu cea a pesmetului.
Adauga galbenusul de ou, extractul de vanilie si doua linguri de apa rece. Bate din nou pana ce aluatul devine omogen.
Pune-l pe o suprafata presarata cu faina si framanta-l cu mainile. Inveleste-l in folie alimentara si lasa-l la racit timp de 20 de minute.
Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius si pune in interior o tava de copt pentru a se incalzi.
Pe o suprafata presarata cu faina, pune aluatul in forma unui cerc de 25 de cm avand grosimea a doua monezi de 50 de bani.
Preseaza aluatul cu ajutorul unui facalet pentru a evita orice fel de cocoloase. Asigura-te ca aluatul atinge inclusiv colturile. La final, mai poti presa cu ajutorul unei furculite pentru a elimina micile bule care pot aparea. Pune-l la frigider timp de 20 de minute pentru a se aseza.
Ia aluatul din frigider si pune-l deasupra unei hartii rezistente la grasime, dupa care umple-l cu boabe de copt sau cu orez. Lasa-l la copt timp de 15 minute, iar apoi indeparteaza hartia si boabele si pune-l din nou in coptor timp de 5 minute sau pana capata o culoare aurie. Pune aluatul deoparte la racit.
Fa intre timp umplutura. Pune crema de branza si zaharul pudra intr-o cratita si pune-o pe aragaz la un foc mediu pana ajunge sa fiarba. Rupe ciocolata in bucati mici si pune-le intr-un bol, pune peste crema fierbinte si amesteca pana ce se topeste ciocolata.
Bate oualele, dupa care pune-le in compozitia obtinuta mai devreme. Presara zmeura de-a lungul tartei racite, dupa care toarna umplutura de ciocolata.
Reintoarce-te la cuptor dupa cele 20 de minute sau pana ce umplutura e aproape gata, dar inca mai e putin moale in centru. Las-o sa se raceasca complet. Scoate tarta din tava, taie si serveste.
Text: Denisa Matei
Foto: 123rf.com