Ingrediente:
- 6 bucati fructul pasiunii, coapte
- 350 ml suc proaspat de portocale
- 350 g aluat de tarta
- 40 g ciocolata amaruie
- 250 g zahar tos
- 200 ml smantana dubla (40% grasime)
- 6 oua medii
Mod de preparare:
Taie fructele pasiunii in doua, scoate pulpa si pune-o intr-o cratita. Adauga sucul de portocala peste ea. Trebuie sa dea in clocot, iar apoi se lasa sa fiarba pana scade la jumatate. Pune amestecul intr-o sita, frecand cu dosul unei linguri de lemn pentru a extrage sucul din semintele fructelor pasiunii. Se lasa deoparte, sa se raceasca.
Intre timp, ocupa-te de aluat. Trebuie sa fie subtire (o grosime cam de 3 mm). Se asaza in tava pentru tarta, ideal ar fi sa aiba diametrul de 21-22 cm si inaltimea de 2 cm. Inteapa baza aluatului din loc in loc si acopera cu hartie de copt. Se lasa la frigider 20 de minute.
In acest timp poti incinge cuptorul la 200 de grade dupa care se coace 15 minute forma de tarta. Indeparteaza acum hartia de copt si mai pune la copt inca 5 minute, pana ce baza devine usor rumena. Pune deoparte coaja de tarta sa se raceasca, redu temperatura cuptorului la 150 de grade si pregateste-te pentru umplutura.
Topeste ciocolata bain marie si las-o sa se raceasca putin dupa, dar sa ramana totusi fluida. Cu ajutorul unei pensule, intinde ciocolata pe baza si pe marginile cojii de tarta intr-un strat subtire. Lasa pana se intareste.
Pentru umplutura, bate intr-un castron sucul ramas de la fructe, zaharul, smantana si oulele, pana se omogenizeaza. Strecoara amestecul printr-o sita intr-o cana, iar dupa toarna-l in coaja de tarta. Pune in cuptor pe raftul din mijloc si lasa tarta la copt 35-40 minute, pana se formeaza o crusta fina.
La final, tarta trebuie lasata sa se raceasca pentru ca umplutura se va intari pe masura ce se va raci. Se serveste rece, taiata felii, cu o cupa de inghetata de vanilie (optional).
Text: Antonia Oprea
Foto: Fresh passion fruit dessert from Shutterstock