Pentru aluat (pâte sablée):
- Doua galbenusuri
- 70g zahar
- 50ml apa rece
- 250g faina
- 125g unt nesarat, rece, taiat cubulete
- Un praf de sare
- Incingeti cuptorul la 180°C. Cu ajutorul unui mixer, bateti galbenusurile cu zaharul pana ce se albesc si amestecul capata o consistenta cremoasa. Adaugati apa si incorporat-o. Intr-un bol mare, puneti faina si sarea si amestecati. Adaugati untul si cu ajutorul unui cutit de patiserie sau cu degetele, incorporati untul in faina pana cand obtineti firimituri.
- Adaugati amestecul de ou si framantati usor pana obtineti o bila de aluat. Aplatizati aluatul ca sa obtineti un disc. Ungeti cu unt o forma mare de tarta sau 6 forme individuale. Intindeti aluatul asezat intre doua foi de copt, cu ajutorul unui sucitor, pana ce obtineti un blat cu grosimea de aproximativ 3mm.
- Asezati in forma sau in formele pregatite, se potriveste in asa fel incat sa acopere si peretii tavi. Taiati aluatul in exces cu un cutit. Asezati o foaie de copt peste aluat, deasupra puneti bile de ceramica sau boabe de fasole si coaceti timp de 25 minute.
- Scoateti din cuptor, inlaturati bilele sau boabele de fasole si hartia de copt, impungeti usor aluatul cu ajutorul unei furculite si coaceti timp de un minut. Apoi, scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca.
Pentru crema de lamaie:
- Coaja rasa si zeama de la doua lamai
- Doua oua mari
- Doua galbenusuri
- 150g zahar
- 100g unt nesarat
- Bateti ouale impreuna cu zaharul. Intr-o cratita cu fund gros pusa pe foc mic, topiti untul si adaugati coaja si zeama de lamaie. Adaugati ouale batute cu zaharul si amestecati constant si incet.
- Cand crema s-a ingrosat, mai tineti pe foc timp de un minut, apoi transferati intr-un bol si lasati sa se raceasca. Cand s-a racit, turnati crema in aluatul de tarta sau daca folositi forme individuale, distribuiti-l in mod egal peste cele 6 tarte.
Pentru bezea:
- 3 albusuri
- Un praf de sare
- 150g zahar fin
- Semintele unui baton de vanilie
- Puneti cuptorul pe functia grill. Bateti albusurile impreuna cu sarea pana ce obtineti o consistenta spumoasa. Cu mixerul pornit, adaugati zaharul treptat si bateti pana ce compozitia s-a intarit si este cremoasa si lucioasa.
- Adaugati semintele de vanilie si amestecati cu o spatula pana ce s-au incorporat. Asezati bezeaua peste crema de lamaie si nivelati-o cu ajutorul unei linguri. Puneti tava sau formele individuale in cuptor timp de 4-6 minute, pana ce bezeaua incepe sa se rumeneasca, dar fiti atenti sa nu se arda.
- Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca. Puneti la frigider timp de 3-4 ore inainte de servire.
Reteta de Ioana Dumitrescu, eastofkitchen.com
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro