Tarta cu lamaie este unul dintre cele mai racoritoare si cremoase deserturi din cartea noastra de bucate.
Ingredientul special pentru tarta de lamaie? Coaja de lamaie proaspat rasa, pe care o foloseau si francezii atunci cand au preparat pentru prima data aceasta ‘tarte au citron.
Pentru blatul de tarta
Pentru crema
Pentru blat:
Amesteca toate ingredientele intr-un mixer sau un robot de bucatarie si amesteca pana cand obtii un amestec omogen. (Alternativ, poti amesteca ingredientele manual, incepand cu sarea, faina si untul taiat in cubulete, apoi adaugand restul ingredientelor.)
Presara putina faina pe o suprafata de lucru si framanta putin aluatul, dupa care intinde-l si aranjeaza-l in tava. Lasa la rece pentru cel putin 15 minute, timp in care incalzesti cuptorul la 190°C.
Inainte de a baga aluatul la cuptor, asaza pe suprafata lui hartie de copt, apoi umple tarta cu fasole, pentru a te asigura ca ea nu va mai creste in cuptor. Coace aluatul timp de 12 minute, apoi renunta la fasole si baga-l din nou in cuptor, pentru cel mult 5 minute (sau pana capata un aspect rumenit).
Scoate tava din cuptor si redu temperatura la 180°C.
Pentru crema:
Bate bine ouale, adaugand treptat zaharul si smantana, iar apoi sucul de lamaie si coaja rasa. Amesteca bine, apoi toarna amestecul peste crusta.
Coace tarta timp de 20-30 de minute, sau pana cand umplutura s-a intarit pe margini, iar mijlocul este si el suficient de gatit – testeaza-l cu o scobitoare. Lasa desertul la racit timp de jumatate de ora si, chiar inainte de servire, presara zaharul pudra pentru un gust si mai dulce!
Text: Bianca Mihaela Barsan
Foto: Shutterstock