Aceasta tarta cu pere este un desert clasic al patiseriei franceze si isi ia numele dupa cel al unei strazi din cel de-al 9-lea arondisment din Paris.
Pentru aluat:
- 175g faina
- 1/2 lingurita sare
- 115g unt nesarat rece, taiat cubulete
- 60ml apa foarte rece
- Amestecati faina cu sarea intr-un robot de bucatarie. Adaugati untul si amestecati pana se formeaza o mixtura neomogena care sa contina bucati mai mari, vreme de cca. 10 secunde.
- In timp ce robotul este pornit, adaugati apa rece turnand-o incet si constant pana ce aluatul s-a legat fara sa fie ud sau lipicios, nu mai mult de 30 secunde.
- Formati un disc din aluat, inveliti-l in folie alimentara si le tineti la frigider cel putin 2 ore sau peste noapte.
Pentru umplutura:
- 3 pere coapte, dar ferme
- 6 linguri zeama de lamaie
- 4 seminte cardamom
- 70g unt nesarat, la temperatura camerei
- 80g zahar pudra
- 5g amidon de porumb
- 80g migdale macinate
- 1 ou
- 100ml smantana pentru frisca din lapte integral
- Cateva picaturi de esenta pura de migdale, optional
- Doua linguri de gem de caise, incalzit
- Curatati perele de coaja, taiati-le in doua si scobiti casuta cu seminte. Asezati jumatatile intr-un castron si turnati 3 linguri zeama de lamaie peste ele.
- Intr-o oala, puneti la fiert 1L apa cu cele 3 linguri ramase de zeama de lamaie si semintele de cardamom. Cand fierbe, adaugati perele in oala, acoperiti cu un disc de hartie de copt taiat pe dimensiunea oalei si lasati sa fiarba la foc mic, timp de 15 minute. Scpateti de pe foc si lasati sa stea timp de 4 ore, ideal peste noapte, ca sa se infuzeze bine.
- Incingeti cuptorul la 180C. Scoateti discul de aluat din frigider si lasati-l pe masa de lucru timp de 5 minute. Pe o suprafata curata, presarata cu faina, intindeti aluatul cu ajutorul unui sucitor pana obtineti o grosime de aproximativ 3mm. Asezati aluatul intr-o tava pentru tarta cu diametrul de 20cm sau 23cm, in asa fel incat sa acopere si marginile interioare ale tavii. Taiati aluatul in exces de pe exteriorul marginilor tavii.
- Pentru a face crema de migdale, bateti untul cu un mixer pana ce devine cremos. Adaugati migdalele macinate, zaharul pudra, amidonul, oul, smantana, esenta de migdale si bateti bine pana ce s-au incorporat.
- Adaugati crema de migdale peste aluatul de tarta, neteziti cu o spatula si adaugati perele. Coaceti in cuptorul incins timp de 30 minute. Scoateti din cuptor si lasati la racit.
- Incalziti gemul de caise intr-o cratita mica, apoi puneti-l intr-un blender si procesati cateva secunde pentru a-l lichefia. Ungeti suprafata tartei cu gemul incalzit. Serviti la temperatura camerei.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro