Portii: 4
Timp de preparare: 1h 30 minute
Dificultate: medie
Ingrediente:
• 1 kg morcovi curatati si feliati
• 2 bulbi de fenicul feliati
• 1 ceapa feliata
• Ulei de masline
• 2 catei de usturoi nedecojiti
• 1/6 l stoc de legume (supa concentrata de legume)
• 1 ceasca faina (plus extra pentru presarat)
• 100 ml smantana de gatit
Pentru focaccia:
• 1 lingurita seminte de fenicul
• 250 g faina de grau dur
• ½ lingurita drojdie uscata
• 1 lingurita zahar
• 1 lingura ulei de masline
Mod de preparare:
Incalzeste cuptorul in prealabil la 190 grade Celsius. Intr-un vas termorezistent adauga morcovii, bulbii de fenicul si ceapa in ulei de masline suficient si baga la cuptor timp de 20 minute. Dupa aceasta prima coacere, adauga usturoiul si lasa iar la copt pentru inca 20 de minute. Ulterior, elimina coaja de pe usutori. Adauga legumele coapte intr-o oala de inox alaturi de stocul de legume si adu-le la clocot, dupa care regleaza focul la minim si continua sa fierbi inca 15 minute. Cu ajutorul unui blender, mixeaza legumele si zeama pana cand obtii o textura de pasta.
Acum este momentul sa pregatesti focaccia. Rumeneste semintele de fenicul intr-o tigaie cam 30 de secunde si apoi piseaza-le cu ajutorul mojarului. Amesteca faina, semintele pisate si jumatate de lingurita de sare intr-un bol. Apoi, dizolva drojdia in apa calduta impreuna cu o lingurita de zahar. Completeaza compozitia fainoasa din bol cu acest mix cu drojdie, la care adauga uleiul de masline si 60-70 ml de apa calda. Amesteca pana cand obtii un aluat moale pe care, apoi, framanta-l timp de 5 minute. Unge un bol cu ulei si adauga aluatul framantat, acopera cu folie si lasa-l sa creasca aproximativ 30 de minute. Dupa aceasta, cu mainile inmuiate in ulei, separa aluatul in 8 gramajoare, si da-le forma ovala cu facaletul. Intr-o tigaie grill incinsa, prajeste bucatile de focaccia pe ambele parti pana cand acestea devin pufoase.
Pastreaza-le sub un prosop pentru a-si mentine temperatura si textura cat mai mult timp.
Text: Lucia Faur
Foto: www.jamieoliver.com