Ingrediente:
Pasta de dovleac:
- 1 lingura ulei de masline
- 1 cana cu pulpa de dovleac taiata cubulete
- sare
- piper
- 1/4 cani bulion de legume
Risotto:
- 2 linguri ulei de masline
- 1/2 ceapa tocata
- 2 catei de usturoi, zdrobiti
- 1 praz mare feliat
- 1/2 cana vin alb
- 1 cana orez organic
- 3-4 cani bulion de legume
- 1-2 linguri unt
- 1/4 cana salvie tocata marunt
- 1 lingurita rozmarin tocat marunt
- 1/4 cana muguri de pin copti (optional)
- 1/4 – 1/2 cana parmesan sau pecorino proaspat
- piper rosu
- sare, piper negru
Mod de preparare:
Pasta de dovleac:
Incalzeste ulei la foc potrivit intr-un bol mediu. Adauga cuburile de dovleac, sare si piper. Amesteca pana cand capata o culoare aurie… aproximativ 5 minute. Adauga bulionul de legume si amesteca. Da focul la minimum si lasa pentru inca 20 de minute adaugand din cand in cand apa ca sa nu se arda.
Risotto:
Cand pasta de dovleac este pe jumatate gata, poti incepe sa prepari risotto. Incalzeste uleiul intr-un bol generos. Adauga ceapa, jumatate din cantitatea de praz, sare si piper. Caleste-le aproximativ 6 minute pana cand ceapa devine transparenta. Ceapa nu trebuie sa se arda. Adauga apoi usturoiul. Dupa inca 2 minute, le poti amesteca cu orezul, care trebuie calit. Toarna vinul alb si amesteca energic inca 1 minut, asigurandu-te ca orezul nu se lipeste de peretii bolului.
Adauga treptat bulionul de legume, amestecand fara intrerupere. Inainte de a pune si ultima lingura de bulion, adauga untul, restul de praz, rozmarin, salvie si parmesanul ras. Omogenizeaza amestecul, gusta si asezoneaza. Serveste imediat, inainte sa se raceasca. Presara deasupra piperul rosu si mugurii de pin.
Daca preferi, poti adauga dovleacul in risotto imediat dupa ceapa, in felul acesta se va topi pur si simplu. Depinde doar de tine ce preferi, ambele variante sunt delicioase.
Text: Ana Toma
Foto: loveandlemons.com