Portii: 16-18
Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente:
- 250 g unt nesarat, extra pentru gresaj
- 250 g ciocolata neagra (70% cacao)
- 150 ml espresso
- 225 g de faina cu praf de copt
- 250 g de zahar pudra
- 250 g de zahar brun light
- 2 linguri de pudra de cacao
- 100 ml lapte batut
- 4 oua mari
Caramel sarat:
- 200 g zahar
- 50 g unt
- 75 ml de crema de branza
Glazura de ciocolata:
- 50 g de ciocolata neagra (70% cacao)
- 50 ml crema de branza
Indicatii:
Incepe cu caramelul sarat. Il poti prepara cu doua zile inainte. Pune zaharul intr-o cratita mare, 50 de ml de apa si pune-o la incalzit la foc mic amestecand usor pana cand se topeste. Mareste putin focul pana fierbe usor. Amesteca in mod constant pana cand obtii un caramel de un auriu inchis.
Taie untul in cubulete. Inlatura cratita de pe foc si cu un tel amesteca repede untul si crema de branza. Va parea putin complicat in prima faza, dar nu-ti face griji. Continua sa bati cu telul pana cand totul devine omogen. Adauga si jumatate de lingurita de sare. Lasa compozitia sa se raceasca. Daca alegi sa prepari caramelul in avans, pastreaza-l la rece, dar adu-l la temperatura camerei inainte sa il folosesti.
Preincalzeste cuptorul la 150 de grade Celsius pentru blat. Unge cu unt doua forme de prajituri de 23 de cm.
Rupe ciocolata in bucati si pune-le intr-o cratita alaturi de unt, cafea si un varf de sare. Tine-l la un foc scazut pana cand se topeste.
Intr-un bol de mixer, pune faina, zaharurile si cacao. Mixeaza-le pana devin omogene. Pune si laptele batut in mixul de ciocolata, iar apoi adauga si ouale. Toarna compozitia in cea de faina si zahar si mixeaza bine.
Pune cu lingura amestecul final in fiecare tava si lasa-le la copt in jur de o ora si 15 minute sau pana cand scobitoarea prin care verifici centrul blatului iese curata.
Lasa torturile la racit in tavi timp de 10 minute, dupa care pune-le pe un suport de fier pentru a se raci complet.
Prepara intre timp glazura. Rupe ciocolata in bucati si pune-le intr-un bol. Toarna crema de branza intr-o cratita mica si incalzeste-o usor. Ia-o de pa aragaz chiar inainte de a face bule si pune-o peste ciocolata (sa nu adaugi niciodata ciocolata cremei de branza). Lasa glazura sa se aseze timp de un minut. Omogenizeaza compozitia cu o lingura de lemn.
In timp ce glazura e usor calda, pune o treime din cantitate peste unul dintre blaturi si intinde-o de-a lungul suprafetei. Lasa restul glazurii sa se raceasca la temperatura camerei.
Pune celalalt blat pe o farfurie sau pe un platou si inainte sa intinzi caramelul, s-ar putea sa fie nevoie sa il incalzesti putin pentru o textura mai fina.
Cu un mixer sau tel, bate glazura timp de 3-5 minute pana devine spumoasa. Intinde-o peste caramelul sarat, pune deasupra celalalt blat si finiseaza cu aschii de ciocolata alba (daca iti plac).
Data viitoare e cazul sa faci un tort diplomat! O sa ii dai gata pe toti!
Text: Denisa Matei
Foto: jamieoliver.com
Incearca si aceste retete de tort de ciocolata