Ingrediente:
- 10-12 cartofi galbeni mici, taiati pe jumatate
- 4 cartofi medii, taiati in felii
- 4 linguri ulei de masline
- 1 lingura sare de mare Kosher
- ¼ lingura piper
- 10 muguri varza de Bruxelles medii (cotorul taiat si ele pe jumatate)
- 1 praz mediu, spalat bine, taiat pe jumatate, dupa care taiat in cubulete mici (2 cani)
- 2 linguri de apa
- 1/3 cana zahar
- 1 lingura otet balsamic alb
- 1 lingura frunze de oregano proaspat taiate
- 1 lingura frunze de salvie proaspat taiate
- 2 cani branza taiata in bucatele
- 1 aluat de patiserie congelat (ulterior decongelat)
Metoda de preparare:
1. Preincalzeste cuptorul la 220 de grade Celsius. Pune foaie de copt intr-o tava. Pune cartofii si morcovii peste si stropeste legumele cu doua linguri de ulei, ½ lingura sare si 1/8 lingura de piper. Aranjeaza totul intr-un singur strat. Pune tava la copt timp de 15 minute. Adauga varza de Bruxelles si prazul in vas alaturi de cele doua linguri de ulei de masline ramase, ½ lingura de sare si 1/8 lingura piper. Imprastie toate legumele intr-un singur strat. Mai lasa tava la copt timp de 15-20 de minute. Inlatura cu grija legumele si foaia de copt din vas. Pune-le deoparte.
2. Foloseste acelasi spray de gatit pentru o tava. Combina intr-un pahar termorezistent apa cu zahar si pune-l intr-un cuptor cu microunde timp de 2-3 minute (sau pana cand vezi ca lichidul a capatat culoare). Adauga cu grija otetul. Toarna totul in tava si intinde lichidul repede de-a lungul ei. Presara oregano si salvie peste mixul de zahar si otet in vasul pregatit. Aranjeaza legumele peste ierburile din vas. Presara peste niste branza.
3. Pe o suprafata presarata cu faina, ruleaza aluatul cu ajutorul unui facalet. Pune aluatul peste legume si ruleaza colturile (daca e nevoie). Preseaza aluatul cu o furculita. Las-o la cuptor timp de 20-25 de minute sau pana cand foietajul capata o culoare aurie. Inlatura tava din cuptor; las-o sa se raceasca timp de 10 minute. Pune un suport de racire deasupra tavii si, cu mare atentie, intoarce-o invers. Daca e necesar, indeparteaza legumele care s-au lipit de vas. Taie portiile intr-o forma patrata.
Text: Denisa Matei
Foto: Shutterstock