Ingrediente pentru baclava cu nuca si fistic:
- 100 g de nuci
- 100 g de fistic
- 100 g de migdale
- 100 ml de miere
- 200 gr. de unt topit
- 550 gr. de foi de placinta subtiri
- 2 lingura de scortisoara praf
- ½ lingura de cuisoare
- 300 gr. de zahar
- 1 baton de scortisoara
- Coaja de portocala
Mod de preparare:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius si, intre timp, fierbe zaharul cu mierea, batonul de scortisoara, coaja de portocala si 300 de ml de apa, pentru a obtine siropul. Acesta trebuie adus pana la punctul de fierbere si amestecat des, pana cand lichidul este redus la o treime. Lasa siropul sa se raceasca complet.
2. Pune alunele intr-un blender si marunteste-le, apoi amesteca-le cu scortisoara si cuisoarele.
3. Unge o tava de 25 de cm pe 40 de cm, cu untul topit. Desfa cu mare atentie foile de placinta si ai grija sa nu se rupa.
4. Asaza cateva foi de placinta in tava si unge fiecare dintre acestea cu unt. Dupa 4 foi de placinta, presara jumatate din compozitia cu alune. Repeta cu 4 foi de placinta si restul din amestecul de alune. La final, acopera cu inca 4 foi de placinta si unge din generozitate cu unt. Taie in forma de diamante.
5. Coace baclavaua pe raftul de mijloc al cuptorului, timp de 30-35 de minute sau pana cand stratul superior capata o nuanta aramie.
6. Dupa ce scoti baclavaua de la cuptor, toarna jumatate din sirop peste ea. Dupa 5 minute, toarna si restul siropului. Atentie insa, siropul trebuie sa fie racit!
7. Asteapta pana cand baclavaua se raceste complet pentru a o scoate din tava.
Citeste si:
Prajitura cu lime la borcan, fara coacere
Foto: Shutterstock