TARTA CU CREMA DE LAMAIE SI BEZEA
INGREDIENTE
Pentru aluat: 210 g faina, un varf de sare, 113 g unt la temperatura camerei, 1 ou mare, batut
Pentru crema: 3 oua mari, 80 ml suc de lamaie proaspat stors, 150 g zahar, 4 lg (linguri) unt, taiat cubulete, la temperatura camerei, 1 lg coaja rasa de lamaie
Pentru bezea: 4 albusuri mari, 130 g zahar
PREPARARE
Etapa I: aluatul. Intr-un castron, amesteca faina si sarea, apoi lasa deoparte. Intr-un alt castron, inalt, pune untul si bate-l cu mixerul pana devine moale si cremos. Adauga zaharul si continua sa mixezi pana cand obtii o crema pufoasa. Treptat, toarna oul batut, mixand doar pana la omogenizare (daca insisti, untul se va separa de compozitie). Adauga toata faina odata si continua sa framanti cu mixerul pana cand obtii o bila de aluat (opreste-te, altfel vei obtine un aluat prea tare). Pune bila pe o suprafata dreapta si apas-o pana cand obtii un disc; inveleste-l in folie de plastic si lasa-l in frigider timp de 30 min. Pregateste o forma pentru tarte, cu diam. de 20-23 cm si baza detasabila. Scoate aluatul din frigider si intinde-l cu grija, pana obtii o forma rotunda, cu 1 cm mai mare decat forma si groasa de circa 3 mm. Asaz-o in forma, fara sa o intinzi, si indeparteaza marginile in exces. Inteapa aluatul din loc in loc, sa nu se umfle. Mai pune in frigider 20 min. Intre timp, incinge cuptorul al 205°C, pune gratarul in centru si, cand scoti tarta, acoper-o cu hartie de copt si pune deasupra, drept greutate, orez sau boabe de fasole. Lasa la copt cam 20-25 min.
Etapa II: crema. Cat se coace aluatul, pregateste un castron la bain-marie. Amesteca usor, cu telul, ouale, zaharul si sucul de lamaie, pana cand compozitia devine groasa ca o smantana. Va dura cam 10 min. Ia de pe foc si trece imediat printr-o strecuratoare, ca sa indepartezi eventualele cocoloase. Cu telul, amesteca untul in compozitie, apoi coaja de lamaie rasa. Toarna apoi crema peste tarta si uniformizeaza. Redu temperatura cuptorului la 177°C si coace tarta cam 10 min. sau pana cand crema e inchegata pe margini, dar inca moale in centru.
Etapa III: bezeaua. Intr-un bol curat, bate spuma albusurile si zaharul, apoi pune bezeaua peste tarta fierbinte, cu grija, ca sa acoperi uniform si sa nu ramana goluri de aer. Da la cuptor inca 10-15 min. sau pana cand bezeaua devine maronie. Lasa la racit intr-un loc ferit de curent, apoi serveste.