Reteta nu necesita masina de inghetata, iar preparatul final imbina perfect gustul acrisor al prunelor coapte cu dulceata si aroma de vanilie a iaurtului.
Ingrediente:
10 prune coapte, dar ferme, taiate pe jumatate si cu samburele scos
200g miere lichida plus extra pentru presarat
Doua lingurite praf de scortisoara
700g iaurt grecesc integral, rece
Semintele extrase dintr-un baton de vanilie
O mana de fulgi de migdale (crude sau prajite)
Citeste si:
Tarta de caise cu migdale si cocos, de Ioana Dumitrescu
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 150C. Puneti jumatatile de prune pe o tava de copt cu pielea in jos. Presarati-le cu putina miere si cu scortisoara. Puneti la copt timp de 20-25 minute, pana cand prunele devin moi, dar nu se dezmembreaza. Scoateti din cuptor, transferati intr-un vas impreuna cu lichidul obtinut si lasati sa se raceasca.
Intr-un bol, amestecati bine cu un tel iaurtul, cele 200g miere si vanilia.
Daca aveti masina de inghetata, puneti la frigider amestecul de iaurt timp de o ora, apoi puneti in masina de inghetata si procedati conform instructiunilor acesteia.
Daca nu aveti masina de inghetata, puneti amestecul de iaurt intr-o tava etalata si nu foarte adanca, acoperiti cu folie de aluminiu si puneti la congelator timp de 1,5 ore. Scoateti din congelator amestecati cu un tel compozitia pentru a sparge bucatile solidificate, apoi acoperiti din nou si puneti la congelator. Repetati acest proces inca o data, apoi lasati la congelator inca o ora inainte de a o servi.
Pentru a servi, puneti cate doua sau trei jumatati de prune in boluri individuale si apoi adaugati cate o bula sau o lingura plina de frozen yoghurt. Presarati cu fulgi de migdale, zeama lasata de prune sau cu miere, daca doriti.