Aceasta prajitura delicioasa isi trage numele de la faptul ca este complet neagra – doua straturi inchise la culoare, separate de o crema, si acoperite de o glazura bogata de ciocolata neagra!
Are o aroma perfecta, dulce, dar nu foarte, si daca esti o iubitoare de ciocolata – aceasta este prajitura pentru tine!
• 2/3 cani de pudra neagra de cacao
• 1 cana de cafea fierbinte
• 1 praf de pudra de cayenne
• 1/3 cani de unt
• 1/3 cani de ulei de masline
• 1 ½ cani de zahar
• 3 oua
• ½ cani de lapte batut
• 1 lingurita de esenta de vanilie
• 2 cani de faina pentru prajituri
• 1 lingurita de sare
• 1 ¼ lingurite de bicarbonat de sodiu
• ½ lingurite de praf de copt
• Unt pentru pregatirea tavii
• Doua bucati de hartie de copt, taiate in forma tavii
• Cacao pentru pregatirea tavii
• 230 de grame de unt incalzit
• 1 cana de cacao
• 4 ½ cani de zahar pudra
• 1 cana de lapte batut
• 2 lingurite de extract de vanilie
1. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius.
2. Intr-un bol mic, dizolva pudra de cacao si praful de cayenne in cafeaua fierbinte si pune amestecul deoparte.
3. In recipientul unui mixer, amesteca untul, uleiul si zaharul pana la omogernizare.
4. Adauga ouale si bate amestecul pana devine usor si cremos, aproximativ 1-2 minute.
5. Adauga treptat amestecul de cafea, plus laptele batut si vanilia, si amesteca pana la omogenizare.
6. Intr-un bol separat, cerne faina, sarea, bicarbonatul de sodiu si praful de copt. Adauga ingredientele uscate peste cele umede si amesteca la viteza mica pentru a le incorpora.
7. Pregateste tava pentru prajitura cu unt, asaza hartia de copt, iar apoi imprastie cacao pe deasupra. Imparte aluatul in mod egal intre doua tavi, apoi pune-le la cuptor.
8. Lasa-le sa se coaca pentru aproximativ 30-40 de minute sau pana trec testul scobitorii. In functie de cuptor, s-ar putea sa fie nevoie sa mai intorci tavile din cand in cand. Faptul ca reteta pentru aceasta prajitura contine ulei de masline face ca timpul de coacere sa fie un pic mai lung.
9. Lasa tavile sa se raceasca, iar apoi scoate straturile prajiturii din tavi pentru a se raci si pe partea cealalta.
10. In timp ce tortul se raceste, poti prepara glazura. Cerne pudra de cacao cu zaharul intr-un bol. In recipientul unui mixer, amesteca untul pana devine cremos. Adauga zaharul si pudra de cacao peste unt, impreuna cu laptele batut si vanilia si amesteca totul pana la omogenizare. Mai poti adauga lapte batut sau lapte integral daca ti se pare ca amestecul este prea dens.
11. Pune o lingura de glazura pe o farfurie, pentru a impiedica alunecarea, apoi adauga primul strat de tort. Intinde o parte din glazura peste acesta, apoi adauga-l pe cel de-al doilea. Intinde restul de glazura pe toata suprafata tortului, incluzand si marginile.
Text: Ruxandra Marin
Foto: www.afamilyfeast.com