Pentru aluat:
- 225 g unt nesarat, la temperatura camerei
- 500 g faina integrala
- 60 g zahar de cocos sau zahar brun
- 60 g nuci sau nuci pecan, tocate
Incingeti cuptorul la 180C si ungeti cu unt o forma de copt rectangulara de aproximativ 20x30cm.
Intr-un bol mare, puneti toate ingredientele si amestecati cu mainile sau cu o lingura de lemn pana obtineti o consistenta sfaramicioasa. Asezati aluatul in forma si neteziti cu ajutorul palmelor. Coaceti timp de 10 minute, apoi scoateti si lasati la racit 5-10 minute.
Pentru umplutura de rubarba:
- 1 kg rubarba, spalata si taiata cubulete de aprox. 2cm
- 6 galbenusuri
- 200 g zahar de cocos sau zahar brun
- 100 g faina
- Un praf de sare
- 250 ml smantana lichida integrala
Intr-un bol mare, puneti toate ingredientele si amestecati cu o spatula pana ce s-au incorporat.
Turnati compozitia peste aluatul copt, apoi puneti la cuptor timp de 45 minute – o ora, pana ce o scobitoare infipta in centru va iesi curata. Daca observati ca se arde in partea de sus dupa primele 30-40 minute, acoperiti cu folie de aluminiu. Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet.
Pentru stratul de bezea:
- 6 albusuri
- 150 g zahar
- O lingurita extract pur de vanilie
Puneti cuptorul pe functia grill. Cu ajutorul unui mixer, bateti albusurile spuma. Adaugati cate o lingura de zahar si bateti bine dupa fiecare. Continuati in acest mod pana ce zaharul s-a topit complet si bezeaua s-a intarit. Adaugati extractul de vanilie si amestecati.
Asezati bezeaua deasupra prajiturii si neteziti-o cu spatele unei linguri, apoi puneti la cuptor timp de 5-10 minute, pana ce bezeaua incepe sa se rumeneasca, dar fiti atenti sa nu se arda. Alternativ, veti pune bezeaua intr-un poche de ornat si veti orna deasupra stratului de rubarba, iar apoi fie o veti pune in cuptorul setat pe functia grill, fie o veti rumeni cu ajutorul unui arzator culinar, daca aveti unul.
Lasati prajitura sa se raceasca complet, apoi puneti la frigider timp de 3-4 ore pana o veti servi.