Se serveste presarata cu zahar pudra sau, daca vrei, cu un strop de smantana.
• 170 grame unt nesarat, la temperatura camerei; separat, ai nevoie de unt si pentru tigaie.
• 1 1/2 cani plus 2 linguri de faina
• jumatate de lingurita bicarbonat de sodiu
• sare 1/4 lingurita
• jumatate de cana cu zahar brun deschis
• jumatate de cana de zahar tos
• 3 oua mari
• 1 lingurita extract de vanilie pura
• 2 lingurite de coaja de lamaie rasa fin
• un sfert de ceasca de smantana
• 3 prune, taiate pe jumatate, fara samburi, apoi taiate in sferturi
• zahar pudra, pentru decor
Pasul 1
Preincalzeste cuptorul la 375 de grade. Tapeteaza cu unt o forma de prajitura de 23 cm. Intr-un bol mare, amesteca faina, bicarbonatul de sodiu si sarea.
Pasul 2
Folosind un mixer electric, bate untul cu zaharul pana cand se omogenizeaza si compozitia devine pufoasa. Adauga pe rand cate un ou si amesteca cu mixerul dat la nivel scazut. Adauga esenta de vanilie si coaja de lamaie. Adauga jumatate din amestecul obtinut din faina si apoi smantana. Adauga si cealalta jumatate de faina si amesteca pana cand se omogenizeaza.
Pasul 3
Asaza aluatul in tava si netezeste-l cu lama unui cutit. Intr-un castron, amesteca prunele cu 2 linguri de faina si aseaza-te peste aluat.
Pasul 4
Lasa prajitura la copt pana devine aurie, aproximativ 30 de minute. Pentru verificare, poti introduce un tester in mijloc. Lasa-o sa se raceasca complet in forma, dupa care, cu ajutorul unui cutit, scoate-o din forma. Presara zahar pudra pe deasupra si prajitura e gata de servire.
Text: Oana Oachesu
Foto: Plum cake on a brown table from Shutterstock
Daca iti plac deserturile cu prune, iti recomandam sa incerci si o reteta de galuste cu prune