O reteta usoara, aceasta prajitura light si racoroasa cu portocale echilibreaza perfect consistenta fina a blatului cu aromele citrice si dulceata siropului.
Pentru prajitura:
Pentru siropul de miere si portocale:
Puneti stafidele intr-un bol mediu, turnati apa fierbinte peste ele, cat sa le acoperiti, apoi adaugati alcoolul, amestecati si lasati sa se rehidrateze pana cand le veti folosi, minim 30 minute.
Incingeti cuptorul la 180C. Ungeti bine cu unt o forma de prajitura guguluf sau o forma rotunda cu diametrul de 20 cm, apoi presarati cu faina peretii si fundul formei.
Intr-un bol, amestecati faina cu praful de copt, bicarbonatul de soda, sarea, scortisoara, ghimbirul si coaja de portocala.
Cu ajutorul unui mixer, bateti untul, uleiul de cocos si zaharul pana obtineti o consistenta cremoasa, iar zaharul s-a topit, aproximativ 5 minute. Adaugati ouale, iaurtul, zeama de portocale, laptele si bateti bine. Adaugati amestecul de faina si bateti doar pana ce s-a incorporat. Folosind o sita, scurgeti stafidele si adaugati-le in coca; amestecati cu o spatula pentru a le incorpora.
Turnati coca in forma de copt, neteziti cu o spatula si coaceti in cuptorul incins timp de 35-40 minute.
Pentru a face glazura, amestecati zeama de portocale impreuna cu mierea intr-o oala mica si puneti pe foc. Aduceti amestecul la fierbere, amestecand cu o lingura, apoi luati de pe foc si lasati sa se raceasca.
Cand prajitura este gata, scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca in forma timp de 30 minute. Apoi scoateti cu grija din forma si transferati pe un gratar de racit asezat intr-o tava cu pereti inalti. Turnati siropul peste prajitura. Continuati sa insiropati prajitura folosind siropul care se scurge in tava, pana ce prajitura a absorbit tot lichidul. Prajitura poate fi pastrata la frigider, acoperita, timp de 3 zile.