Ingrediente:
- 200 g unt nesarat, la temperatura camerei
- 200 g zahar
- 3 oua mari
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 200 g migdale crude
- 100 g malai
- 2 portocale stoarse
- 1 lingurita apa de flori de portocale
- 1 lingurita praf de copt fara gluten
- 1 iaurt gras
Sirop:
- 250 ml suc proaspat de portocale (din 3-4 portocale)
- 30 ml apa de flori de portocale
- 5 betisoare de nucsoara zdrobite
- 125 g zahar golden caster
Mod de preparare:
Intr-un bol mare amesteca untul la temperatura camerei impreuna cu zaharul, pana cand obtii o crema (nu te ingrijora ca este prea solida, intrucat zaharul se va topi la coacere). Bate ouale unul cate unul, iar apoi amesteca-le cu esenta de vanilie.
Intr-un bol mai mic, adauga migdalele crude, malaiul, zeama de portocale, apa de flori de portocale si praful de copt si amesteca-le. Toarna tot mixul intr-o tava de prajituri si baga-le la copt timp de 40-50 minute, pana cand suprafata devine maro deschis si prajitura devine omogena, desprinzandu-se de margini.
Scoate tava din cuptor, lasa prajitura sa se raceasca 10 minute, dupa care rastoarn-o pe o farfurie. Textura sa va fi usor zemoasa, destul de fragila, asadar manevreaz-o cu grija.
Pentru realizarea siropului, pune toate ingredientele de mai sus intr-o tigaie speciala de sosuri si fierbe-le la foc mic spre mediu, pana cand se reduce zeama si incepe sa se intareasca usor. Acest proces ar trebui sa dureze aproximativ 10 minute, dupa care lasa-l la racit.
Cu ajutorul unei furculite, gaureste fin prajitura pe toata suprafata, dupa care adauga sirop cu generozitate.
Serveste o felie acoperita cu un bulgare de iaurt gras deasupra, peste care mai toarna putin sos.
Foto: Shutterstock