Prajitura cu morcovi

O prajitura cu un aspect placut, mai putin pretentios decat alte prajituri, aceasta este una dintre delicatesele care pot fi servite in orice sezon.

Prajitura cu morcovi

Cateva straturi aromate, decorate cu nuci pecan si acoperita cu o glazura dulce, fac ca aceasta prajitura sa se topeasca in gura.

Ingrediente pentru blat

  • 2.5 cani de faina, si extra pentru tava
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 1 lingurita de bicarbonate de sodiu
  • 1 lingurita de scortisoara
  • ¾ lingurita de sare nerafinata
  • ½ lingurita de ghimbir
  • ¼ lingurita de nucsoara
  • 3 pachete de unt nesarat, la temperatura camerei, si extra pentru tava
  • 1 cana zahar brun light
  • ½ cana de zahar alb
  • 3 oua mari
  • 2 lingurite de extract de vanilie
  • ½ cana de apa
  • 8-10 morcovi de dimensiuni medii, curatati si dati prin razatoare (aproximativ 2 ¾ cani de morcov ras)
  • 2 cani de nuci pecan, una dintre ele taiate fin pentru aluat, iar cealalta in bucati mai mari pentru a decora prajitura

Ingrediente pentru glazura

  • 450g de crema de branza
  • 2 lingurite extract de vanilie pur
  • 2 pachete de unt nesarat, taiat in bucatele mici, la temperatura camerei
  • 900g de zahar fin

Citeste si:
Prajitura cu 6 straturi, din 6 ingrediente

Preparare blat

  1. Incalzeste cuptorul la 350 de grade Celsius. Unge cu unt 3 tavi de copt, rotunde, cu dimensiuni de 22cm. Pune hartie de copt pe baza tavilor, dupa care unge-le cu unt. Presara putina faina pe toate trei. Amesteca faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scortisoara, sarea, ghimbirul si nucsoara.
  2. Amesteca untul si zaharul cu un mixer, la o viteza medie, pana cand consistenta devine albicioasa si pufoasa. Adauga ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare adaugare. Amesteca timp de 3 minute. Adauga extractul de vanilie, apa si morcovi. Amesteca, din nou, pana ce mixul arata bine. Micsoreaza viteza mixerului, si adauga mixul de faina si celelalte prafuri, apoi adauga nucile pecan taiate fin.
  3. Imparte consistenta in mod egal si distribuie in tavile de copt. Lasa-le la cuptor, verificand din cand in cand, sa prinda o culoare aurie, iar apoi inteapa blatul cu o scobitoare, pana ce aceasta are un aspect curat. Acest proces dureaza in jur de 30 de minute, dupa care, blatul trebuie lasat sa se raceasca, timp de 15 minute. Poti, acum, sa scoti blatul din fiecare tava, cu ajutorul unui cutit si sa le lasi sa se raceasca complet.
  4. Cu un cutit zimtat, taie o fasie din suprafata a doua dintre torturi. Aseaza unul din ele pe o farfurie mare, cu partea taiata la suprafata, si toarna o cana din glazura peste ea. Adauga cel de-al doilea blat, cu partea taiata in interior, dupa care adauga o cana din glazura peste. Adauga celalalt blat peste si toarna restul de glazura peste tot tortul, acoperind si partile laterale.
  5. Pune nucile pecan taiate in bucati mai mari pe lateral, si lasa-l la frigider, timp de o ora.

Preparare glazura

  1. Amesteca crema de branza cu extractul de vanilie cu ajutorul unui mixer, la o viteza medie, pana textura devine cremoasa. Adauga, treptat, untul, amestecand in continuare.
  2. Micsoreaza viteza mixerului si adauga zaharul, amestecand, pana ce rezultatul final este fin si pufos.

Text: Cristiana Frunza

Foto:123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro