Piure de dovleac:
- 1 dovleac placintar, spalat, taiat pe jumatate si scobit
- O lingura ulei de cocos, topit
- Incalziti cuptorul la 180C. Taiati jumatatile de dovleac in felii cu grosimea de aproximativ 4 cm.
- Puneti feliile intr-o tava de copt tapetata cu hartie de copt, aplicati uleiul de cocos cu ajutorul unei pensule si coaceti timp de 30-45 minute, pana ce dovleacul se inmoaie.
- Scoateti pulpa de pe coaja, puneti in blender si procesati pana obtineti un piure.
Pentru blat:
- 210g faina
- ½ lingurita praf de copt
- ½ lingurita bicarbonat de soda
- O lingura praf de scortisoara
- O lingurita praf de nucsoara
- ¼ lingurita praf de cuisoare
- 250g piure de dovleac
- 200 ml ulei de cocos
- 250g zahar de cocos sau orice alt tip de zahar preferati
- ½ lingurita sare
- 3 oua mari, separate
- Incingeti cuptorul la 160C. Ungeti cu ulei de cocos sau cu unt o forma de tort cu diametrul de 20 cm si tapetati fundul tavii cu hartie de copt, pe care de asemenea o ungeti cu ulei sau unt.
- Intr-un bol, cerneti faina, praful de copt, bicarbonatul de soda, lingura de scortisoara, nucsoara si cuisoarele.
- Cu ajutorul unui mixer, bateti piureul de dovleac cu uleiul, zaharul si sarea. Cu mixerul pornit, adaugati galbenusurile pe rand si bateti pana ce s-au omogenizat.
- Cu mixerul la viteza mica, adaugati amestecul de faina si bateti pana ce s-a incorporat.
- Intr-un bol curat, bateti albusurile spuma pana ce s-au intarit. Cu ajutorul unei linguri, incorporati spuma de albusuri treptat, in amestecul de dovleac.
- Turnati aluatul in forma de copt si coaceti in cuptorul incins timp de 40-45 minutes, pana ce o scobitoare infipta in centru va iesi curata. Lasati prajitura sa se raceasca timp de 30 minute, apoi transferati pe un platou pe care o veti servi.
Vezi o metoda rapida de a face dovleac copt!
Pentru crema de branza:
- 120g unt nesarat, la temperatura camerei
- 225g branza tartinabila, la temperatura camerei
- 250g zahar pudra
- O lingurita coaja rasa de lamaie
- Pentru a face crema, bateti untul si branza tartinabila cu un mixer pana ce obtineti o consistenta omogena.
- Adaugati treptat zaharul pudra si bateti, pana ce obtineti o crema uniforma. Adaugati coaja de lamaie si incorporati-o cu ajutorul mixerului.
Pentru semintele de dovleac caramelizate:
- 60g seminte de dovleac crude
- 15g zahar de cocos sau orice alt tip de zahar preferati
- 15g unt nesarat
- Intr-o tigaie mica pusa pe foc mediu, caramelizati zaharul. Odata ce zaharul s-a inchis la culoare, adaugati untul si amestecati rapid, pana ce untul s-a topit si obtineti o consistenta omogena.
- Adaugati semintele de dovleac si cu ajutorul unei spatule, acoperiti-le cu sosul de zahar.
- Transferati semintele pe o farfurie tapetata cu hartie de copt; sunt gata atunci cand s-au racit si s-au intarit.
Pentru asamblare:
- Cand prajitura s-a racit complet, puneti crema de branza deasupra si intindeti-o bine.
- Spargeti semintele caramelizate si folositi-le sa decorati prajitura.
- Serviti de indata sau puneti la frigider timp de 4 ore pana ce o veti servi.
Reteta & foto: Ioana Dumitrescu, eastofkitchen.com
Mai vrei o idee? Incearca delicioasa crema de zahar ars
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro