Portii: 12
Timp de coacere: 2h 5
Dificultate: medie
Ingrediente aluat:
- 7 g drojdie uscata
- 650 g faina, plus extra pentru presarare
- Ulei de masline
- 2 oua mari
Ingrediente umplutura de miel si branza:
- 1 ceapa mare
- 2 catei de usturoi
- 6 cepe de primavara
- 1,4 kg pulpa de miel fara oase
- 1 lingura de scortisoara
- 100 ml vin alb
- 2 oua mari
- 75 g branza de capra
- 180 g branza pecorino
- 800 g spanac
Metoda de preparare:
Dizolva drojdia in 225 ml de apa calda si las-o deoparte sa se aseze timp de cinci minute.
Pune laolalta faina si o lingura de sare de mare. Fa o gaura in centru. Adauga drojdia si doua linguri de ulei. Bate si oula si amesteca prin intermediul unei linguri de lemn pana capata textura unui aluat.
Framanta aluatul pe o suprafata presarata de faina pentru 10 minute adaugand faina ori de cat de ori aluatul devine prea lipicios. Unge cu putin ulei un bol, dupa care pune aluatul in el. Acopera-l si lasa-l intr-un loc calduros timp de o ora (sau pana cand aluatul si-a dublat masura).
Pentru a face umplutura de miel si branza, taie in felii subtiri ceapa. Procedeaza la fel si cu usturoiul si cu ceapa de primavara. Taie mielul in cubulete.
Incalzeste doua linguri de ulei intr-o tigaie mare, adauga ambele tipuri de ceapa si usturoiul si prepara-le saute timp de cinci minute (sau pana cand capata o textura mai moale). Inlatura-le de pe tigaie.
Asezoneaza mielul si pune-l in tigaie la foc mediu. Pune si scortisoara, dupa care intoarce-te la mixul de ceapa din tigaie. Adauga vinul alb si 100 ml de apa si amesteca. Lasa-le sa fiarba timp de 30 de minute (in primele cinci minute sa aiba un capac peste).
Daca iti place carnea de miel, nu trebuie sa ratezi sa faci aceasta ciorba de miel de Paste!
Bate un ou intr-un bol dupa care razuieste branzeturile. Pune la copt spanacul. Dupa ce ai terminat, lasa-l sa se raceasca.
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge cu putin ulei o tava de 23 de cm.
Imparte aluatul in doua. Pune putina faina pe suprafata de lucru si ruleaza fiecare aluat in parte sub forma unui cerc (de aproximativ 35 cm latime).
Pune-l cu atentie in tava presandu-l usor la baza si la margini. Lasa 3 cm de aluat sa fie peste margini.
Intinde jumatate de umplutura de miel peste baza urmata de jumatate din mixul de branza. Taie verdeturile racite, apoi imprastie jumatate deasupra. Repeta procedura cu ingredientele ramase.
Ruleaza cel de-al doilea aluat si pune-l peste umplutura. Taie marginile, dar lasa aproximativ 4 cm sa fie peste ele. Ruleaza-le si increteste-le.
Fa o gaura in centrul aluatului. Bate oul ramas si pune-l prin intermediul unei pensule de-a lungul placintei. Lasa-l la copt timp de 45-50 de minute sau pana cand devine auriu.
Ia tava din cuptor si las-o sa se raceasca partial. Serveste alaturi de un mix de salata verde.
Trebuie să încerci și această rețetă de placinta cu branza de vaci!
Dacă nu apreciezi carnea de miel vezi și cum să faci o rețetă de stufat de pui!
Text: Denisa Matei
Foto: Shutterstock
Vezi şi ce beneficii are pentru organism brânza de vaci!