Ingrediente pentru placinta cu pere si migdale:
- 3 linguri unt
- 1 cana + 3 linguri zahar
- 3 oua
- 1 ½ linguri smantana
- 1 lingura extract de vanilie
- 1 cana + 2 linguri faina
- 2 linguri malai
- 750 ml vin rosu
- 1 betisor de scortisoara
- 3 cuisoare intregi
- 1 felie de ghimbir proaspat
- 3 pere spalate, curatate de coajă si injumatatite
- 3 linguri malai
- ¼ lingura sare
- 2 albusuri de ou
- 1 lingura extract de migdale
- 1 lingura unt
Metoda de preparare:
1. Bate untul si 3 linguri de zahar la viteza medie cu un mixer pana cand compozitia devine cremoasa. Adauga un ou, crema si vanilia; foloseste mixerul pana cand totul este omogenizat. Adauga gradual faina si malaiul; bate pana cand formeaza un aluat. Framanta aluatul sub forma unei mingii, acoper-o cu folie transparenta si las-o sa se aseze timp de o ora.
2. Combina ¼ cana zahar, vin si urmatoarele patru ingrediente intr-o cratita; adauga perele. Pune apa astfel incat ingredientele sa fie acoperite (aproximativ 3 ¼ cani). Pune cratita la foc mediu. Las-o sa fiarba pentru 20 de minute sau pana cand perele sunt aproape moi; scurge apa si lasa-le sa se raceasca in totalitate. Taie perele in felii subtiri. Pune-le deoparte.
Citeste si:
Tarta de mascarpone si capsuni
3. Ruleaza aluatul intr-un cerc de 28 de cm pe o suprafata de faina. Pune-l intr-o tava de placinta de aproximativ 23 de cm astfel incat sa incapa; ruleaza marginile dedesubt. Pune aluatul cu folie de aluminiu peste si umple placinta (pentru greutate) cu boabe de fasole. Las-o la copt la 190 de grade Celsius intre 15-20 de minute sau pana cand crusta e usor maronie. Inlatura boabele de fasole si folia si las-o sa se raceasca in totalitate.
4. Combina malaiul, sarea si zaharul ramas intr-o cratita medie. Gateste la temperatura medie amestecand constant pana cand e fierbinte. Inlatura cratita de pe foc. Bate laolalta albusurile de ou si cele doua oua ramase intr-un bol mediu. Amesteca treptat o treime din cantitate si dupa o jumatate fierbinte in mixul de ou. Adauga gradual mixul de oua si amesteca in mod constant pana cand compozitia e una densa. Inlatura de la caldura; toarna si extractul de migdale si o lingura de unt si amesteca. Lasa totul sa se raceasca timp de 10 minute.
5. Toarna umplutura peste crusta intinzand-o pana la marginile crustei cu o spatula. Aranjeaza feliile de pere deasupra umpluturii si las-o sa se raceasca pentru cel putin o ora.
Foto: Shutterstock