Portii: 8
Timp de preparare: 45 minute
Timp de coacere: 55 minute
Ingrediente:
- 2 cani (240g) faina
- ½ lingura (2,5ml) sare
- 2/3 cana (125g) grasime pentru fragezirea aluatului
- 6 linguri (30ml) apa rece
- 4 ½ cani (675g) fructe de padure proaspete
- ½ cana (100g) zahar
- 3 linguri (22,5g) sirop de porumb
- 1 ou
- 1 lingura (15 ml) apa
Metoda de preparare:
Mixeaza intr-un bol faina si sarea. Foloseste o furculita pentru a presara grasimea pentru fragezirea aluatului in faina pana cand formeaza niste firimituri mai groase. Adauga 2 linguri de apa deodata si mixeaza pana cand se formeaza aluatul. Imparte-l in doua, formeaza doua cercuri si inveleste-le cu folie de plastic. Pune-le in frigider pentru cel putin 30 de minute.
Umple separat un bol cu fructele de padure, zaharul si siropul de porumb pana cand da pe afara. Pune-le deoparte pentru 10 minute. Intre timp, preincalzeste cuptorul la 195 de grade Celsius.
Pe o suprafara presarata cu faina, ruleaza cele doua aluaturi in cercuri de aproximativ 30 de cm. Pune o crusta la baza, umple-o cu mix de fructe de padure iar peste pune cealalta crusta de placinta folosind ce tip de design doresti (impletita, simpla etc.). Pune capetele ramase sub crusta de la baza tavii si foloseste un cutit pentru forme.
Bate laolalta ouale si apa. Foloseste o pensula pentru a aplica oul peste crusta placintei.
Pune-o la cuptor pentru 50-55 de minute sau pana cand crusta e aurie. Pune-o pe un suport de fier pentru a se raci complet inainte de servire.
Text: Denisa Matei
Foto: Shutterstock