Originar din China (care este si cel mai mare producator din lume), parul este cultivat in aproape toata Europa. In Antichitate, cele 40 de soiuri de pere – cunoscute atunci – erau folosite, in general, pentru marmelade. Fruct delicat, para este culeasa inainte de maturitate, cand are o consistenta tare si un parfum deosebit, fiind disponibila pe tot cursul anului. Bogate in potasiu si glucide (fructoza si glucoza), perele sunt fructe energizante, fara a avea insa foarte multe calorii sau vitamine (50 de calorii la 100 de grame, aproximativ 75 de calorii la o para).
Conservarea Perele se pastreaza la o temperatura potrivita, insa nu rezista foarte mult, asemenea merelor. Daca sunt deja moi, este recomandat sa le pastrati in frigider, in cutii de plastic.
SFATURI
- Perele se curata de coaja cat mai tarziu, cand sunt folosite la gatit, deoarece acestea se oxideaza foarte repede si capata o culoare maronie.
- Dupa ce li s-a indepartat coaja, se stropesc cu sirop de lamaie amestecat cu zahar sau cu cateva picaturi de alcool de pere (tuica).
- Este de preferat a se evita congelarea perelor.
- Pentru salatele de fructe se aleg pere tari, nu din cele foarte coapte si zemoase.
- Servite cu ciocolata sau cu caramel, perele sunt un desert delicios ; se asorteaza insa foarte bine si cu branzeturile cu mucegai albastru.
- In salate sau in compoturi, este indicat ca perele sa fie combinate cu mere. Acestea le vor oferi aciditate si prospetime.
- Aromele cu care perele se impaca cel mai bine sunt vanilia, ghimbirul si piperul.
PERE CU AVOCADO SI PARMEZAN
-
Se portioneaza fructele de avocado in doua, apoi in patru si se indeparteaza samburii si coaja; se taie felii subtiri si se asaza, in forma de evantai, pe un platou.
-
La randul lor, perele sunt curatate de samburi si de coaja, sunt taiate felii si intercalate intre bucatile de avocado.
-
Cu sucul de lamaie, precum si cu putin ulei de masline, fructele sunt stropite pentru a nu se oxida, dar si pentru a capata o aroma deosebita.
-
In final, se adauga felii subtiri de parmezan, samburi de pin, sare si piper.
PERE GRATINATE CU GORGONZOLA
- Se taie perele in doua si se curata de samburi. Cu ajutorul unui cutit si al unei lingurite, se sapa in mijloc o gropita. Pentru a impiedica oxidarea, perele sunt stropite cu suc de lamaie.
- Se maruntesc nucile si se amesteca impreuna cu gorgonzola, vinul rosu si smantana.
- Se umple interiorul perelor cu cate o lingurita din acest amestec, apoi fructele sunt introduse la cuptor circa 2-3 minute, la o temperatura potrivita.
- Se servesc caldute sau reci.
Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock