Alimentele sunt mediul de joaca al micro-organismelor. Neutralizeaza-le si spune adio intoxicatiilor alimentare!
Fixeaza temperatura. Bacteriile sunt omniprezente, dar ele nu se inmultesc decat cand au o anumita concentratie. Pentru a evita proliferarea lor, temperatura trebuie sa se situeze intre 0º si 4ºC in frigider si la -18ºC in congelator.
Triaza alimentele. Variatiile de cateva grade intre compartimente determina locul alimentelor, in functie de fragilitatea lor. Respecta instructiunile din manualul de utilizare a frigiderului tau.
Da cu buretele. Frigiderul nu are neaparat nevoie de a fi curatat in fiecare saptamana. Este suficient sa stergem murdaria cu un burete pentru a impiedica inmultirea bacteriilor. Putem curata frigiderul o data pe luna cu apa si detergent de vase.
Separa alimentele fragile. Depoziteaza resturile de alimente in dispozitive ermetice. Astfel eviti contaminarea in cruce intre carne, peste si mancare gatita. Puiul si carnea tocata sunt de cele mai multe ori purtatori de germeni. O data ce le gatesti, ele isi pierd majoritatea microbilor, dar este important sa nu utilizam aceleasi instrumente pentru carnea cruda si pentru cea gatita. E posibil, de asemenea, ca mainile sa fie contaminate in timpul prepararii, asa ca spala-te inainte sa mananci.
Dezinfecteaza suprafetele. Sa dai rapid cu buretele nu este suficient pentru a elimina bacteriile. In plus, buretele poate fi principala sursa de contaminare. Pentru a evita ca bacteriile sa ajunga in mancare, gandeste-te sa dezinfectezi suprafetele si buretii cu un produs adecvat si sa speri prosoapele de bucatarie la 60ºC sau mai mult, pentru a omora bacteriile.
Uita de alimentele lasate pe masa. Produsele proaspete sau gatite nu pot sa ramana afara din frigider mai mult de doua ore. Daca le-ai uitat mai mult, mai bine le arunci. Sa respecti beneficiile temperaturii scazute este foarte important. Multe infectii apar din cauza alimentelor lasate prea putin in frigider. Orice schimbare drastica de temperatura umple produsul de microbi, de aceea e foarte important ca un produs congelat, care a fost decongelat, sa nu mai fie din nou pus la congelator. Daca trebuie sa decongelati un aliment, este de preferat ca trecerea sa nu fie brusca, ci sa le lasati sa se decongeleze in frigider.
Ai grija la data de expirare. Putem depasi limita datei de expirare? Regula generala spune ca nu, pentru ca produsele sunt de obicei sensibile. Nu stim daca produsul nu a suferit candva o schimbare brusca de temperatura. Putem totusi sa admitem o exceptie de o zi pentru iaurturi, deoarece aciditatea alimentului face ca mediul sa fie ostil micro-organismelor, dar asta doar daca nu are un aspect diferit. In ceea ce priveste produsele pe care scrie a se consuma de preferinta inainte de, se admite o depasire a termenului limita cu maxim cateva zile. Acest tip de eticheta ne spune tocmai ca produsul poate sa-si piarda din calitate si gust, dar nu este obligatoriu sa se intample accest lucru.
Silvana Dulama
Foto: Fridge with open door and food from Shutterstock
Vezi și: 10 moduri de a folosi praful de copt pentru curățenia din casă