Pune apa intr-o cratita de marime medie, si asezoneaz-o generos cu sare, apoi pune-o la fiert. In loc sa o acoperi cu un capac, foloseste un vas mai mare, dar nu il lasa sa atinga apa.
Pune untul, putina sare, piper, si sucul unei lamai in cratita. Rupe 8 fasii de folie alimentara de aproximativ 40 de cm. Pune ouale in 4 cescute, si unge marginile acestora cu ulei de masline. Aplica un strat dublu de folie alimentara deasupra fiecarei cesti, si impinge-o cu grija in interior. Foloseste-ti degetele ca sa ungi interiorul – acest lucru va ajuta la scoaterea oului cu usurinta. Pune sare, piper si fulgii de chilli in fiecare ceasca, iar apoi imparte telina si frunzele de tarhon in fiecare ceasca.
Sparge oul cu grija peste folia alimentara, si impinge in jos galbenusul, pana cand albusul il va inconjura complet (fara sa se rupa). Ridica folia alimentara si fa-i cate un nod in capat.
Dupa ce apa fierbe, inlatura vasul si pune ouale impreuna cu sparanghelul. Lasa-le in apa in jur de 5-6 minute. Pune la loc vasul care acopera cratita, si lasa-l in jur de 3 sau 4 minute, apoi scoate sparanghelul din apa cu lamaie.
Intre timp, aranjeaza 2 bucati de somon pe fiecare farfurie, alaturi de sparanghel.
Scoate ouale, taie cu o foarfeca nodurile foliei alimentare, si pune-le deasupra sparanghelului.
Daca ai facut o treaba buna, vei manca niste oua inabusite perfecte! Taie oul pe jumatate si lasa galbenusul sa curga. Serveste totul impreuna cu o lamaie taiata, pusa pe marginea farfuriei.
Pofta buna!
Text: Miruna Tarabega
Foto: www.jamieoliver.com