Apoi daca am trecut cu bine acest prim hop si ne-am indragostit de textura specifica si gustul dulceag, mai ramane o provocare: „Oare sunt in stare sa-l gatesc si eu?”.
Crustaceele nu prezinta o mare dificultate „tehnica”; se fierb repede si nu au nevoie de garnituri pretentioase. In schimb, ele nu sunt pentru cei slabi de inger homarii se arunca vii in apa clocotita.
UNDE SE GASESC
Unele hipermarketuri vand cozi de homari inghetate, dar si homari proaspeti (vii). Specialistii recomanda sa-i cumparam vii, pentru ca vor avea carnea mai frageda si mai aromata. Homarul va avea clestii prinsi cu o banda de cauciuc pe care este inscriptionata zona de provenienta.
CUM SE GATESC
La aburi, in apa clocotita sau la gratar. Nicolae Lica, executive sous chef la Hotelul Marriott, ne-a aratat cum se fierbe un homar de 400-600 g.
- Imediat dupa ce l-am scos din apa, e bine sa-l introducem in apa cu gheata timp de aproximativ cinci minute. In acest fel, crustaceul va amorti si nu se va contracta prea tare atunci cand fierbe (atunci cand se contracta, carnea devine atoasa). De asemenea, daca e important pentru estetica farfuriei ca homarul sa fie drept, trebuie sa-i legam coada in jurul unei bucati de lemn.
- Un homar mic se fierbe timp de 5-7 minute; ar trebui sa ne oprim la doar 4-5 minute daca felul de mancare necesita o a doua prelucrare termica.
- Pentru a da aroma, e bine ca in apa de fiert sa punem ceapa, otet, vin alb, piper, dafin.
- Acasa nu il vom pune in apa, ci il vom gati in ziua cumpararii; la frigider sau congelator il putem baga abia dupa ce a fost fiert si racit. Insa recomandarea de baza in privinta homarului este ca acesta sa fie mancat in ziua respectiva.
CUM SE TAIE
- Intai rupem clestii, cu mana; apoi ii crapam printr-o lovitura scurta, cu dosul unui cutit mare (in zona anterioara clestilor se gaseste carnea cea mai dulce).
- Punem corpul homarului cu partea posterioara pe suprafata de lucru si il taiem in doua pe mijloc, de la cap inspre coada.
- Fiecare bucata trebuie curatata de organele interne; carnea insa va ramane in carapace.
CUM SE MANANCA
- La restaurant, homarul este unul dintre putinele feluri de mancare care ne permit sa alegem exact ceea ce vom avea in farfurie: ne uitam in acvariu si-i aratam chelnerului exemplarul care pare apetisant.
- Ca regula generala, nu e bine sa mancam un homar care nu are coada curbata, pentru ca inseamna ca a murit inainte sa fie gatit.
- Antenele si celelalte parti moi din jurul capului nu sunt comestibile.
- Homarii se pot manca doar cu furculita si cutitul (clestii fiind de obicei deja sparti), dar la restaurant probabil veti primi si clestele si furculita speciale pentru homari.
- Fiind o carne atat de fina, nu va fi servita alaturi de sosuri grele si garnituri sofisticate. Acasa e de ajuns sa fierbeti cateva legume si sa faceti un sos simplu de unt, pe care sa-l aromati cu verdeturile preferate (sau doar cu suc de lamaie sau vin alb).
- La Restaurantul Cupola de la Marriott, Nicolae Lica ne-a servit cu jumatate de homar, linguine cu cerneala de sepia, sos de rosii cu migdale si spuma de trufe cu lamaita.
CE TREBUIE SA STII
- Homarul, ca si pestele, contine putine calorii.
- In carnea de homar se gasesc acizi grasi Omega 3 („colesterol bun).
- Pigmentul rosu din carapace este din aceeasi familie cu beta-carotenul, cel care da culoare morcovilor.
- Homarii nu se opresc din crestere. Prin urmare, in general, cu cat cantaresc mai mult, cu atat sunt mai batrani.
Foto: Shutterstock
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro