Darama pereti!
Dialogul vizual intre camere genereaza profunzime si amploare. Evita, deci, compartimentarea excesiva si, daca totusi e nevoie de o separare, alege sisteme „diafane” sau transparente – pereti de sticla. Sunt foarte apreciate de majoritatea arhitectilor contemporani, care lasa bucataria, livingul si diningul sa comunice, iar asta creeaza o legatura mai profunda si intre membrii familiei.
„Haine” noi si luminoase
Culorile inchise absorb lumina, ii blocheaza circulatia si, in consecinta, camera pare mai mica. Picteaza peretii intr-o nuanta suava, iar podeaua alege-o din lemn alb sau din placi de gresie glazurata; daca nu mai ai de ales, aco¬per-o cu un covor in nuante de crem sau ivoare – albul pur pentru un covor este mult prea pretentios. Camera va parea, brusc, mult mai ampla.
Organizeaza-te „la inaltime”
Adica foloseste spatiile invizibile situate aproape de tavan – nise, etajere construite sub forma unor tavane false -, ba chiar zona superioara a unor dulapuri inalte poate fi un loc de depozitare perfect pentru acele obiecte pe care le folosesti sezonier sau ocazional: geamantane, ventilatoare sau saltele de plaja.
Renunta la mobilierul masiv
Pentru ca ocupa mult spatiu si indeplineste aceeasi functiune ca si varianta lui mai mica. De exemplu, o sofa poate fi inlocuita de un fotoliu sau de un sezlong, cabina de dus este alternativa inteligenta a cazii, iar in loc de semineu cumpara-ti o soba – e si mult mai romantica!
Mobilier realizat la comanda
Daca spatiul in care te desfasori este mic, sunt sanse slabe ca piesele de mobilier luate direct din magazin sa incapa in diferite cotloane si sub grinzi. Uita de dimensiuni standard si fa-ti mobila de comanda: vei rezolva nevoile specifice ale unor camere fara sa renunti la design. De exemplu, iti poti comanda un pat cu sertare, ori un dulap cu adancime si inaltime adaptata chiar si la cel mai ingust hol sau la cel mai inclinat tavan.
Utilizeaza colturile!
Golul de sub scara este adesea un spatiu mort. Totusi, in functie de dimensiuni, exista tot felul de modalitati prin care l-ai putea trezi la viata: poate deveni cam orice, de la un micut hol-sufragerie pana la o baie pentru musafiri sau un dulap incastrat. Acelasi lucru se intampla cu traditionalele nise, care pot adaposti rafturi sau se pot transforma in vi¬trine, iar tabliile paturilor, mai ales cele foarte lucrate, se opt transforma in adevarate biblioteci.
Page: 1 2