In cautarea spatiului pierdut

Pentru a "extrage" maximum de spatiu din camere de cativa metri patrati, trebuie sa obtii un echilibru intre solutiile de depozitare inteligente si trucurile vizuale care "maresc" o camera.

Darama pereti!
Dialogul vizual intre camere genereaza profunzime si amploare. Evita, deci, compartimentarea excesiva si, daca totusi e nevoie de o separare, alege sisteme „diafane” sau transparente – pereti de sticla. Sunt foarte apreciate de majoritatea arhitectilor contemporani, care lasa bucataria, livingul si diningul sa comunice, iar asta creeaza o legatura mai profunda si intre membrii familiei.

„Haine” noi si luminoase
Culorile inchise absorb lumina, ii blocheaza circulatia si, in consecinta, camera pare mai mica. Picteaza peretii intr-o nuanta suava, iar podeaua alege-o din lemn alb sau din placi de gresie glazurata; daca nu mai ai de ales, aco¬per-o cu un covor in nuante de crem sau ivoare – albul pur pentru un covor este mult prea pretentios. Camera va parea, brusc, mult mai ampla.

Organizeaza-te „la inaltime”
Adica foloseste spatiile invizibile situate aproape de tavan – nise, etajere construite sub forma unor tavane false -, ba chiar zona superioara a unor dulapuri inalte poate fi un loc de depozitare perfect pentru acele obiecte pe care le folosesti sezonier sau ocazional: geamantane, ventilatoare sau saltele de plaja.

Renunta la mobilierul masiv
Pentru ca ocupa mult spatiu si indeplineste aceeasi functiune ca si varianta lui mai mica. De exemplu, o sofa poate fi inlocuita de un fotoliu sau de un sezlong, cabina de dus este alternativa inteligenta a cazii, iar in loc de semineu cumpara-ti o soba – e si mult mai romantica!

Mobilier realizat la comanda
Daca spatiul in care te desfasori este mic, sunt sanse slabe ca piesele de mobilier luate direct din magazin sa incapa in diferite cotloane si sub grinzi. Uita de dimensiuni standard si fa-ti mobila de comanda: vei rezolva nevoile specifice ale unor camere fara sa renunti la design. De exemplu, iti poti comanda un pat cu sertare, ori un dulap cu adancime si inaltime adaptata chiar si la cel mai ingust hol sau la cel mai inclinat tavan.

Utilizeaza colturile!
Golul de sub scara este adesea un spatiu mort. Totusi, in functie de dimensiuni, exista tot felul de modalitati prin care l-ai putea trezi la viata: poate deveni cam orice, de la un micut hol-sufragerie pana la o baie pentru musafiri sau un dulap incastrat. Acelasi lucru se intampla cu traditionalele nise, care pot adaposti rafturi sau se pot transforma in vi¬trine, iar tabliile paturilor, mai ales cele foarte lucrate, se opt transforma in adevarate biblioteci.

Usi glisante
Castigi cam un metru patrat pentru fiecare camera in care le-ai instalat – atat ii ia unei usi sa se deschida si sa se inchida! Usile glisante sunt disponibile din tot felul de materiale – lemnul si sticla fiind cele mai comune. Solutia clasica este sa fie incastrate in perete. Pretul este similar cu cel al usilor clasice, dar montajul presupune mana de lucru, si asta le va face mai costisitoare.

Profita de zonele de trecere!
Holuri, antreuri, coridoare si spatii comune – zone perfecte pentru depozitare, totul e sa alegi solutia cea mai adecvata! Poate fi vorba despre dulapuri incastrate, vopsite in aceeasi culoare cu peretii, sau despre etajere in zona superioara a peretelui, astfel incat sa nu impiedice trecerea, si despre structuri de tip punte.

Mobila usoara
Designul anumitor piese de mobilier poate crea spatiu: biblioteci fara placa din spate sau bufete din lemn alb cu usi din sticla. Consolele au, prin definitie, o structura „plutitoare”. Foloseste-te la maximum de ele asezand cutii si cosuri in spatiul liber din jurul lor.

Mese si scaune pliante
Sunt practice in situatii punctuale: musafiri ceva mai numerosi sau o bucatarie mica, in care, de obicei, nu se ia masa si, deci, nu exista… masa. Unele modele sunt incredibil de inteligente si ajung la dimensiuni ilare. Daca vrei sa pastrezi armonia decorativa, alege modele neutre, care merg la fel de bine in living, in dormitor sau in bucatarie.

Materiale in culori deschise
Este important sa alegi materiale textile cu o consistenta vizuala cat mai „light”. Ca sa obtii acest efect, alege materiale dintr-o gama cromatica unitara si luminoasa, evita excesul de imprimeuri – mai ales modelele mari, chiar daca ti se par de impact. Preferintele tale trebuie sa incline catre tesaturi netede, fine, fara relief. Materialele naturale – bumbac, in – iau mult din senzatia de „greutate” a perdelelor, storurilor si a tapiteriilor folosite pentru scaune si fotolii.

Mobila cu dubla utilitate
O camera pestrita pare inevitabil mai mica. Castiga centimetri importanti prin versatilitate – asta inseamna sa alegi, de exemplu, o sofa-pat. Un cufar – un spatiu de depo¬zitare minunat – este exact masuta de cafea de care ai nevoie. Un pouf poate pastra jucariile. Ultimul „strigat” in materie de mobilier convertibil: banchetele care devin scari! Pagini realizate de Liana Vasilescu Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro