Aceste gogosi glazurate sunt un deliciu culinar pe care il poti savura in orice moment al zilei.
Timp de preparare: 1h 30 minute
Dificultate reteta: medie
Dizolva drojdia in lapte si doua linguri de apa calda, bate-le cu telul pana devin spuma si lasa-le 15 minute deoparte.
Cerne faina si pune-o impreuna cu condimentele si o lingurita de sare intr-un bol separat. Muta in alt bol 150 g din acest amestec impreuna cu cate o lingurita din fiecare tip de zahar si cu mixul de drojdie pregatit anterior. Amesteca pana devine pasta si lasa sa creasca 15 minute. Dupa ce a crescut, introdu cu grija bucati de unt in aceasta compozitie.
Dupa ce s-a incorporat untul, adauga ouale batute spuma si zeama de portocale. Ulterior, toarna faina ramasa si zaharul pudra si amesteca totul impreuna. Framanta aluatul obtinut timp de 20 minute, da-i forma de minge si lasa-l sa creasca, intr-un bol cu foarte putin ulei, pana ce se dubleaza in dimensiune (aproximativ 1 ora – 1 ora ½).
Cand aluatul este gata, framanta inca putin pentru a-l netezi si apoi imparte-l in 4 bucati, pe care ruleaza-le sub forma de carnat, rulouri pe care apoi taie-le in jumatate si fiecare jumatate in cate o treime, astfel incat sa obtii 24 de bucati de aluat. Acestora din urma da-le forma de mingiute in mijlocul carora fa o gaura cu degetul mare. Apoi, pune-le pe o tava acoperita cu hartie de copt si lasa-le, din nou, sa creasca timp de o ora, pana se dubleaza in dimensiune.
Intr-o tigaie adanca toarna ulei intr-o cantitate generoasa si pune-o pe foc mediu la incins. Asigura-te ca bucatile de aluat au inca forma de gogosi si pune-le in tigaie la gramada, prajindu-le cate un minut pe fiecare parte, pana ce se rumenesc. Pe masura ce sunt gata, scoate-le pe hartie de copt si lasa-le la scurs de ulei.
Este momentul sa te apuci de decorat. Incepe cu a le trece, pe ambele parti, prin zahar pudra, apoi toarna ciocolata topita pe una din partile fiecarei gogosi si presara fructe de padure peste.
Foto: Shutterstock