Pentru aluat:
- 175g faina
- Un praf de sare
- Doua lingurite zahar
- Coaja rasa a unei jumatati de lamai
- 115g unt nesarat
- 60g ricotta sau iaurt
- 45ml apa foarte rece
Pentru umplutura:
- O lingura faina de migdale (optional)
- 500g visine fara samburi
- 125g afine
- Un praf de sare
- 50g zahar
- 30g amidon de porumb
- Zeama stoarsa de la o jumatate de lamaie
- Pentru glazura:
- Un galbenus batit cu o lingurita de apa
- O lingura de zahar brun
Citeste si:
Galeta de mere cu sos de unt brun si vanilie, de Ioana Dumitrescu
- Intr-un bol mare, amestecati faina, sarea, zaharul si coaja de lamaie. Adaugati untul taiat cubulete si incorporati-l in amestecul de faina rapid, cu un cutit de patiserie sau cu doua cutite, pana cand obtineti firimituri. Intr-un bol mic, amestecati ricotta (sau iaurtul) cu apa. Adaugati acest mix peste cel de faina si amestecati cu o spatula pana ce aluatul se leaga si este suplu. Modelati-l in forma de disc, acoperiți-l cu folie alimentară si puneti la frigider minim o ora (maxim două zile).
- Incingeti cuptorul la 200C. Puneti aluatul pe o suprafata curata, presarata cu faina si intindeti-l cu un sucitor pana obtineti un cerc sau un patrat cu diametrul, respectiv latura de 35cm. Transferati aluatul intr-o tava de copt tapetata cu hartie pergament. Presarati cu faina de migdale, daca folositi.
- Intr-un bol, puneti visinele, afinele, sarea, zaharul, amidonul, zeama de lamaie si amestecati pana ce s-au incorporat. Puneti acest amestec in centrul aluatului si imprastiati-l uniform pe suprafata acestuia, lasand o margine de 5cm. Cu ajutorul degetelor, ridicati marginea si pliati-o peste fructe.
- Cu ajutorul unei pensule, ungeti amestecul de galbenus si apa peste marginea galetei, presarati cu zaharul brun su coaceti in cuptorul incins timp de 30 minute, pana când crusta devine brun-aurie. Serviti calda sau la temperatura camerei.
Reteta & Foto: Ioana Dumitrescu, East of Kitchen
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro