Farmecul simplitatii si o locuinta minimalista

Descopera in Madrid casa arhitectilor Javier Camacho si María Eugenia Maciá, o constructie minimalista, dar impresionanta prin jocul de volume, prin interactiunea dintre spatii si prin preocuparea pentru sustenabilitate.

Initial, Javier si María Eugenia nu au avut in vedere un stil anume pentru aceasta casa, constructia fiind mai degraba un proiect care s-a nascut la fata locului: prezenta stejarilor si a pinilor impresionanti, precum si configuratia abrupta a terenului au determinat rezultatul final. Principala lor preocupare a fost sustenabilitatea, in termeni de amplasare, iluminare naturala, ventilare si colectarea apelor reziduale pentru irigatii.


O alta trasatura a casei este caracterul ei atemporal. Dupa cum spun cei doi arhitecti, „aceasta casa te cucereste prin folosirea unor materiale naturale generoase, cum sunt piatra si lemnul. Dorinta noastra a fost, in primul rand, sa cream un camin, un loc in care sa ne simtim acasa, alaturi de cei trei copii minunati ai nostri, dar in acelasi timp sa putem avea si un atelier, un loc in care sa ne desfasuram o parte din activitatile noastre profesionale. Toate aceste cerinte, plus o anumita preferinta pentru complexitatea spatiala si pentru spatii cu multiple puncte de interes, au dat contur acestui proiect. ‘


Iar ceea ce i-a inspirat a fost locul in sine, inteles si interpretat ca o oportunitate spatiala, unde orice este posibil. „Privim spatiul ca pe o magnifica coala alba, unde toate interventiile proiectului nostru sunt conectate printr-o intensa traire speciala. Siluetele copacilor, spectaculoasele apusuri din Madrid, stejarii si pinii la orizont… toate aceste elemente sunt integrate in structura propusa si confera intelesul final.

Casa are o multitudine de zone diferite, gandite astfel incat sa interactioneze una cu cealalta, iar rezultatul este un spatiu de locuit continuu si fluid. Living-ul este asemeni unui imens ceas solar si conecteaza vizual toate zonele casei: o bucatarie generoasa (deschisa si spre interior, si spre exterior) cu vedere inspre gradina (scaldata in soare toata dimineata), sufrageria (conectata cu piscina, insorita la amiaza) si zona de mijloc, unde proprietarii citesc si asculta muzica (care se bucura de soare dupa-amiaza). Toate aceste spatii sunt conectate vizual, ceea ce creeaza senzatia de unitate spatiala la nivelul intregii case.


In ceea ce priveste obiectele decorative, cei doi marturisesc ca si-au dorit o casa practica, fara decoratiuni excesive, mizand totul pe arhitectura neutra, dar calda. „Obiectele pe care le avem ne sunt, de fapt, foarte necesare sau fac parte din experientele noastre: vaze de sticla, desene semnate Alvar Aalto, primite in dar de la prieteni, sfesnice din piatra cu diferite texturi… Noi consideram ca spatiile trebuie sa fie rezultatul unei arhitecturi bine gandite si ca nu e deloc necesar sa le decoram excesiv pentru a le transforma in interioare primitoare. Mai mult decat decorarea ca strategie de modificare a realitatii existente suntem interesati de obiecte dintr-un punct de vedere functional. Ne intereseaza obiectele care sunt cu adevarat utile, iar daca au un design impresionant, cu atat mai bine! Uneori e mai indicat sa reflectezi ce obiecte sunt de prisos din cauza totalei lor lipse de utilitate in loc sa adaugi noi consumatori de spatiu. Pur si simplu sa te bucuri de elementele arhitecturale esentiale, in toata simplitatea lor. Iar asta ni se pare relevant mai ales in zilele noastre, cand spatiul de locuit s-a redus considerabil si nu trebuie saturat cu obiecte inutile.


Totusi, cei doi ne-au marturisit ca au „o placere vinovata: colectia de instrumente muzicale. „Puritatea design-ului lor le transforma in niste obiecte foarte intense si, in plus, suntem mari iubitori de muzica. Avem un pian, clape, chitari, viori, flaute, acordeoane, un saxofon, un clarinet, o toba… si adesea chiar cantam la unele dintre ele.

Atunci cand i-am intrebat care sunt elementele pe care le considera absolut indispensabile intr-un decor, cei doi ne-au raspuns: „Lumina naturala si spatiile vaste. Calitatea spatiului este data de armonia materialelor inteligent folosite, de culoarea textilelor, de perfectiunea sticlariei, de tensiunea dintre metale, de bogatia lemnului si a pietrelor naturale, de senzatiile temperate de culori… totul trebuie sa fie atent dozat si in armonie cu necesitatile functionale si limitarile casei.

Fotografii: Jesús Alonso;
Text: Crina Alexe

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro