Numar de portii: 36
Ingrediente:
Pentru aluat
- ½ cana (125g) lapte
- ½ cana (125g) apa
- 1 bucata (115g) unt nesarat
- 1 lingura zahar
- ¼ lingurita sare
- 1 cana (140g) faina
- 5 oua mari, la temperatura camerei
Pentru crema
- 2 linguri vin Marsala
- 1 lingurita pudra cafea expresso
- 1 lingurita extract de vanilie
- 3 galbenusuri de ou
- ¼ cana zahar
- 1 cana frisca
- 225 g crema de branza mascarpone la temperatura camerei
Preparare:
1. Incalzeste cuptorul la 190 °C.
2. Intr-o tigaie de dimensiune medie fierbe laptele, untul, zaharul si sarea la foc mare. Cand amestecul fierbe, adauga faina si redu la foc mediu, amestecand continuu. Incet se va forma coca. Continua sa amesteci 3-4 minute.
3. Pune aluatul intr-un vas de mixer cu paletele atasate si mixeaxa pentru cateva minute la o viteza mica pana cand aluatul ajunge la temperatura camerei. Adauga treptat cate un ou, amestecand bine dupa fiecare. Acest lucru va ajuta absorbirea mai rapida in aluat. Nu adauga mai mult de 2 oua in acelasi timp si ai grija de textura aluatului. Acesta nu trebuie sa fie nici prea lichid, dar nici prea gros, asa ca e posibil sa nu ai nevoie de toate ouale.
4. Adauga aluatul intr-o punga de patiserie si pune fasii de 7 cm la o distanta de 2 cm unul de altul. Niveleaza excesul cu degetul umed.
5. Coace pentru 10 minute si lasa usa cuptorului intredeschisa. Introdu o lingura de lemn. Continua coacerea pentru inca 10 minute. Intoarce din cand in cand tava pe care sunt asezate in cuptor. Coace in continuare pentru 10 minute. Cand scoti eclerele ar trebui sa ramana umflate. Daca nu-si pastreaza forma, pune-le inapoi in cuptor, opreste cuptorul si lasa-le la racit in cuptorul cald.
6. In timp ce eclerele sunt in cuptor, pregateste umplutura. Intr-un vas mic combina vinul Marsala, pudra de cafea expresso si extractul de vanilie. Pune-le deoparte.
7. Intr-un vas mediu, bate galbenusul de ou cu zaharul pana devine alb.
8. Pune tigaia deasupra unei ape care fierbe si adauga vinul. Amesteca continuu 5-7 minute pana se ingroasa compozitia. Indeparteaza apoi tigaia si las-o la racit.
9. Intr-un vas de mixer bate cu telul frisca pana cand se intareste.
10. Adauga branza mascarpone si frisca in crema racita si amesteca totul usor.
11. Odata ce eclerele s-au racit, taia-le pe orizontala. Pune crema in interior si lasa-le la racit.
Text: Georgiana Livadaru
Foto: www.sweetandsavorybyshinee.com