Ingrediente pentru 2/4 persoane:
4 mere medii
250 de grame de faina
150 de grame de margarina
90 de grame de zahar
sare
miere
1 lamaie
1 pachetel de drojdie
Tava pentru briose sau forme din aluminiu/silicon pentru briose
Mod de prepare:
Se decojesc merele si se inlatura cotorul. Se taie fiecare mar in patru si fiecare sfert in parte se feliaza (vei obtine mici felii in forma triunghiulara). Se pune intr-o oala medie apa, se adauga sucul unei lamai (dupa preferinta se poate folosi si jumatate de lamaie) si o lingura de miere. Feliile de mere se pun la fiert timp de 2-3 minute.
Pentru aluat se amesteca margarina cu zaharul pana ce acesta se topeste. Se adauga drojdia frecata cu o lingurita de zahar, un varf de sare, coaja de lamaie si 3 linguri de apa. Se omogenizeaza si se adauga treptat faina, pana ce aluatul devine nelipicios. Se intinde compusul sub forma de dreptunghi si se taie pe latime in fasii de 3 cm.
Dacă dorești ceva dulce, dar de post, avem aici o rețetă de chec de post!
Se ia fiecare fasie in parte si de-a lungul acesteia se pun, la fiecare 1,5 cm distanta, triunghiurile de mere cu un unghi care se afla pe fasia de aluat si celelalte doua in afara acesteia. Pozitioneaza felia de mar cu varful pe mijlocul fasiei si apoi pliaza partea de jos a aluatului peste cea unde se afla fructul. Acum poti rula fasia si ruloul care se formeaza sa il pui intr-o forma de briosa, fie aceasta din silicon, aluminiu sau teflon.
Unge rulourile cu putina miere si coace-le la cuptor ( in cazul Barbarei – electric), la 180 de grade, timp de aproximativ 30 de minute. Stii ca trandafirii de mere sunt gata atunci cand fructul devine rozaliu.
Sfat: pentru o preparare mai rapida poti achizitiona de la orice supermarket aluatul deja facut (doar daca decizi sa pregatesti prajitura dupa ce se termina perioada postului).
Daca vrei sa tii post, vezi aici niste retete de post manastiresti!
Foto: Barbara Lombardi
In cazul In care cauti si un alt desert de post, incearca aceasta reteta de gogosi de post
Vezi şi paste de post – cele mai delicioase rețete!
Citeşte şi despre cum se ține corect postul negru!