Design si relaxare – Amenajarea gradinii si terasei

Am adunat cateva modele atipice de amenajare a gradinii si terasei, pe care le-am acompaniat cu tot atatea sfaturi practice legate de plantarea si intretinerea vegetatiei. Alege ceea ce se potriveste spatiului de care dispui. Spor la gradinarit!

Microgradina 2 in 1
Little Garden e o masa-ghiveci. Blatul rotund se sprijina pe un picior central care se termina intr-un vas ce poate fi, dupa caz, ghiveci sau vaza de flori. Un design aparent simplu, dar rezultatul unei cercetari complexe asupra proportiilor, formei si materialelor, care poarta amprenta Tokujin Yoshioka si marca Moroso.

Modelul nord-american
Sub brazi sau nuci, e imposibil sa cresti flori. Nici macar gazonul nu se formeaza uniform. Si, atunci, ce faci cu zona respectiva? O acoperi cu scoarta maruntita (se vinde, cu sacul, la Bricostore, Praktiker etc.). In felul acesta, suprafata nu devine sursa de praf vara si de noroi dupa fiecare ploaie.

Spatii mici
Majoritatea facem greseala de a le pava aproape complet, pentru a evita noroiul si a asigura loc pentru masa sau gratar. Dar realizarea unui „deck” din lemn tratat contra umiditatii duce la acelasi rezultat, cu un plus de ordin estetic. Sfat: alege placi destinate zonei din jurul piscinei, asaza-le pe un strat de pietris si nisip, care asigura drenajul, si protejeaza-le periodic cu lac pentru ambarcatiuni.

Amenajare-insula
Un asemenea model nu e usor de urmat. Cere arhitect sau peisagist si o firma specializata, pentru executie. Presupune realizarea in jurul unui element central, de obicei un copac matur, cu coroana frumos formata, a unui mic lac artificial. Malurile pot fi legate de insula centrala fie printr-un podet din lemn, fie prin dale independente tip pasi japonezi. E un model scump, dar care adauga valoare proprietatii, ceea ce justifica investitia.

Atmosfera orientala
Iti mai e inca dor de vacanta in Maroc sau Tunisia? Ori de vara minunata petrecuta in Andaluzia? Gradina ta, mica, inchisa intre ziduri inalte, e perfecta pentru o transformare. E nevoie doar de culoare intensa pentru pereti (oranj, galben-solar, rosu-ars sau ciclam), de dale din teracota pentru pavaj, de cateva vase din ceramica, de mari dimensiuni, si de mobilier din fier forjat. Adauga detaliile exotice, precum o imensa rama de oglinda, sfesnice supradimensionate sau felinare orientale si ai un decor demn de „O mie si una de nopti”.

Dacă ești pasionat de flori și vrei să ai o grădină colorată sau un balcon plin de viață, plantează petunii, panseluțe sau, de ce nu, margarete, clematite ori crini imperiali!

Pe bloc
Terasa fiecarui bloc poate fi transformata intr-un loc placut, cu investitii minime. Hidroizolarea este oricum obligatorie, dar poate fi completata cu placarea terasei cu dale din piatra, ceramica sau lemn. Parapetul poate fi dublat cu o balustrada simpla din metal sau plasa. De-a lungul acesteia, arbusti in ghivece vor asigura un plus de intimitate si senzatia de spatiu verde. Nu mai e nevoie decAt de cAteva masute si scaune care se pliaza si pot fi usor depozitate, doua-trei umbrele sau un umbrar, plus o serie de flori, tot in ghivece. Si, eventual, un mic loc de joaca pentru copii, cu o cutie de nisip si un tobogan.

Forme naturale
Geometria naturii nu cunoaste unghiuri si linii drepte. De aceea, o gradina amenajata sinuos, urmand forme cat mai aproape de na¬tural, va crea intotdeauna o stare de bine. Ca regula ge¬nerala, planteaza vegetatia ca intr-o poiana, astfel incat inaltimea sa creasca lin spre limitele proprietatii: gazon in centru, covor de flori mici, flori mai inalte, tufe, arbusti si, de-a lungul gardului, copaceii care sa asigure intimitatea gradinii.

Atmosfera orientala
Iti mai e inca dor de vacanta in Maroc sau Tunisia? Ori de vara minunata petrecuta in Andaluzia? Gradina ta, mica, inchisa intre ziduri inalte, e perfecta pentru o transformare. E nevoie doar de culoare intensa pentru pereti (oranj, galben-solar, rosu-ars sau ciclam), de dale din teracota pentru pavaj, de cAteva vase din ceramica, de mari dimensiuni, si de mobilier din fier forjat. Adauga detaliile exotice, precum o imensa rama de oglinda, sfesnice supradimensionate sau felinare orientale si ai un decor demn de „O mie si una de nopti”.

In spirit venetian
Poate ca nu locuiesti intr-o vila impozanta, cu o curte interioara incadrata de arcade si foisoare. Poate ca nu ai ajuns nici la Venetia, la Carnavalul care tocmai s-a incheiat. Dar poti amenaja un salon somptuos in gradina ta, fie ca vorbim despre o casa ori despre un ansamblu elegant de apartamente. Canapele mari cu structura din fier forjat si cAt mai multe perne moi, dispuse in jurul unei mese joase cu blat din sticla ori mozaic si inconjurate de ghivece cu plante mai degraba exotice pot crea atmosfera inspirata de curtea unui palazzo.

Gradina de beton
Nu, nu e un paradox! Betonul brut nu e un material cu aspect artificial. E gri si poros, arata aproape ca piatra de cariera. In combinatie cu lemn, cu accesorii textile colorate sau cu metal lucrat cu migala, zidurile din beton, pavajul ori banchetele turnate isi pierd raceala. O nota contemporana, dar fara pretentii exagerate.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro