TARTA CU ZMEURA SI CREMA DE VANILIE
INGREDIENTE
Pentru sos: 1 ceasca zmeura proaspata; 1 ceasca zahar; 1/4 ceasca apa; 1 lingura unt; un praf de sare
Pentru aluat:  1 si 1/3 ceasca faina alba; 1/4 ceasca zahar; un praf de sare; 1/4 pachet de unt, rece; 2 linguri smantana; 1 galbenus mare; 1 si 1/2 lingura suc de lamaie proaspat stors; 1 lingurita coaja de lamaie rasa (provenita de la un lamai crescut in ghiveci, daca ai de unde sa faci rost)
Pentru umplutura: 2 cesti zmeura, plus alte cateva fructe pentru decor; 1 si 1/2 ceasca de smantana; 4 galbenusuri mari; 1/4 ceasca zahar; 1 pastaie de vanilie
MOD DE PREPARARE
1. Pregateste sosul. Faci un piure de zmeura in blender, il strecori prin sita fina. |ntr-o cratita mica aduci la fierbere zaharul si apa, apoi le lasi pe foc moderat, fara sa mai amesteci, pana se formeaza un caramel auriu (app. 6 minute). Reduci focul la minimum, si adaugi piureul de zmeura, amestecand cu grija. Pune si untul, amesteca, apoi ia de pe foc si sareaza. Lasa sosul sa se raceasca.
2. Pregateste aluatul. Intr-un robot de bucatarie, amesteci faina cu zaharul si sarea. Tai untul bucatele si il adaugi, amestecand pana obtii o compozitie asemanatoare cu carnea tocata. |ntr-un bol mic, bati smantana cu galbenusul, sucul si coaja rasa de lamaie. Adaugi peste faina si continui sa procesezi pana cand se formeaza o bila mare de aluat. Pui aluatul pe blat, formeaza un disc, il infasori in plastic si il lasi la rece timp de 30 minute.
3. Pe blatul presarat cu faina, intinzi aluatul intr-o foaie de jumatate de centimetru, cu care acoperi o forma de tarta cu diametrul de 25 cm. Dai din nou la rece, cam 15 minute. 
4. Preincalzesti cuptorul la 350 grade. Peste aluat, pui o folie de aluminiu si greutati (boabe de fasole). Coci tarta timp de 25 de minute, apoi indepartezi folia si boabele si mai lasi la cuptor 5 minute (pana cand aluatul devine auriu deasupra). Lasa sa se raceasca.
5. Pregateste umplutura. Aranjezi zmeura in cercuri concentrice peste aluatul copt. |ntr-un bol mic, bati smantana cu galbenusurile, zaharul si semintele zdrobite din pastaia de vanilie. Torni amestecul in tarta. Coci in mijlocul cuptorului pentru aproape o ora (pana cand compozitia se incheaga). Lasa tarta sa se raceasca cel putin 30 minute. Serveste-o cu boabe de zmeura si sos de zmeura si caramel.
 
TARTA CU ZMEURA SI CREMA DE VANILIE INGREDIENTE Pentru sos: 1 ceasca zmeura proaspata; 1 ceasca zahar; 1/4 ceasca apa; 1 lingura unt; un praf de sare Pentru aluat: 1 si 1/3 ceasca faina alba; 1/4 ceasca zahar; un praf de sare; 1/4 pachet de unt, rece; 2 linguri smantana; 1 galbenus mare; 1 si 1/2 lingura suc de lamaie proaspat stors; 1 lingurita coaja de lamaie rasa (provenita de la un lamai crescut in ghiveci, daca ai de unde sa faci rost) Pentru umplutura: 2 cesti zmeura, plus alte cateva fructe pentru decor; 1 si 1/2 ceasca de smantana; 4 galbenusuri mari; 1/4 ceasca zahar; 1 pastaie de vanilie MOD DE PREPARARE 1. Pregateste sosul. Faci un piure de zmeura in blender, il strecori prin sita fina. |ntr-o cratita mica aduci la fierbere zaharul si apa, apoi le lasi pe foc moderat, fara sa mai amesteci, pana se formeaza un caramel auriu (app. 6 minute). Reduci focul la minimum, si adaugi piureul de zmeura, amestecand cu grija. Pune si untul, amesteca, apoi ia de pe foc si sareaza. Lasa sosul sa se raceasca. 2. Pregateste aluatul. Intr-un robot de bucatarie, amesteci faina cu zaharul si sarea. Tai untul bucatele si il adaugi, amestecand pana obtii o compozitie asemanatoare cu carnea tocata. |ntr-un bol mic, bati smantana cu galbenusul, sucul si coaja rasa de lamaie. Adaugi peste faina si continui sa procesezi pana cand se formeaza o bila mare de aluat. Pui aluatul pe blat, formeaza un disc, il infasori in plastic si il lasi la rece timp de 30 minute. 3. Pe blatul presarat cu faina, intinzi aluatul intr-o foaie de jumatate de centimetru, cu care acoperi o forma de tarta cu diametrul de 25 cm. Dai din nou la rece, cam 15 minute. 4. Preincalzesti cuptorul la 350 grade. Peste aluat, pui o folie de aluminiu si greutati (boabe de fasole). Coci tarta timp de 25 de minute, apoi indepartezi folia si boabele si mai lasi la cuptor 5 minute (pana cand aluatul devine auriu deasupra). Lasa sa se raceasca. 5. Pregateste umplutura. Aranjezi zmeura in cercuri concentrice peste aluatul copt. |ntr-un bol mic, bati smantana cu galbenusurile, zaharul si semintele zdrobite din pastaia de vanilie. Torni amestecul in tarta. Coci in mijlocul cuptorului pentru aproape o ora (pana cand compozitia se incheaga). Lasa tarta sa se raceasca cel putin 30 minute. Serveste-o cu boabe de zmeura si sos de zmeura si caramel.  
BUDINCA DE CIOCOLATA CU FRUCTE ROSII
INGREDIENTE: 100 g ciocolata neagra (65-80%), 100 g ciocolata cu lapte, 200 g unt, 150 g zahar brun, 2 linguri faina, 4 oua, doua linguri de coniac, un praf de sare; pentru ornat: fructe de sezon, 2 linguri de zahar pudra vanilat
MOD DE PREPARARE
Pui intr-o cratita ciocolata, untul, coniacul si zaharul. O pui la bain-marie, pe foc potrivit, amestecand mereu. Iei de pe foc cand compozitia e omogena, lasi sa se raceasca. Separat, freci galbenusurile cu faina, apoi adaugi incet compozitia de ciocolata, racita. Bati albusurile spuma si le incorporezi cu grija. Pui totul la fiert intr-o cratita unsa cu unt, tot la bain-marie, pentru 45-50 de minute. 
Intre timp, poti prepara, din 300 g zahar si o pastaie de vanilie, bine maruntite in blender, un zahar pudra aromat. Il poti pastra mult timp intr-un borcan din sticla sau ceramica, inchis ermetic.
Torni budinca in cupe sau pahare si lasi sa se raceasca, apoi o lasi in frigider cel putin o jumatate de ora. O servesti acope­rita cu fructe (zmeura, coacaze rosii) si pudrata cu zaharul vanilat.
 
BUDINCA DE CIOCOLATA CU FRUCTE ROSII INGREDIENTE: 100 g ciocolata neagra (65-80%), 100 g ciocolata cu lapte, 200 g unt, 150 g zahar brun, 2 linguri faina, 4 oua, doua linguri de coniac, un praf de sare; pentru ornat: fructe de sezon, 2 linguri de zahar pudra vanilat MOD DE PREPARARE Pui intr-o cratita ciocolata, untul, coniacul si zaharul. O pui la bain-marie, pe foc potrivit, amestecand mereu. Iei de pe foc cand compozitia e omogena, lasi sa se raceasca. Separat, freci galbenusurile cu faina, apoi adaugi incet compozitia de ciocolata, racita. Bati albusurile spuma si le incorporezi cu grija. Pui totul la fiert intr-o cratita unsa cu unt, tot la bain-marie, pentru 45-50 de minute. Intre timp, poti prepara, din 300 g zahar si o pastaie de vanilie, bine maruntite in blender, un zahar pudra aromat. Il poti pastra mult timp intr-un borcan din sticla sau ceramica, inchis ermetic. Torni budinca in cupe sau pahare si lasi sa se raceasca, apoi o lasi in frigider cel putin o jumatate de ora. O servesti acope­rita cu fructe (zmeura, coacaze rosii) si pudrata cu zaharul vanilat.  
SORBETTO DE LAMAIE
INGREDIENTE: 3 cesti apa, coaja rasa de lamaie (provenita de la un lamai crescut in ghiveci, daca ai de unde sa faci rost), 1 ceasca suc de lamaie proaspat stors, 3/4 ceasca zahar tos plus alte 2 linguri zahar
MOD DE PREPARARE
Amesteci zaharul, sucul de lamaie si o ceasca cu apa intr-un vas, pe foc mic; lasi sa fiarba 5 minute, amestecand din cand in cand, pana se dizolva bine zaharul. Iei de pe foc, lasi sa se raceasca, adaugi ingredientele ramase, omogenizezi, apoi torni in forme pentru cuburi de gheata si dai la congelator. Dupa ce au inghetat bine, chiar inainte de a le servi, pui cuburile in mixer ori blender si reomogenizezi sorbetto-ul intr-o pasta. Servesti imediat, in pahare ori cupe tinute in prealabil in frigider. Sau pui la loc sorbettoul in congelator, unde poate fi pastrat timp de doua-trei saptamani; la servire, va trebui amestecat din nou in blender, pentru o textura fina.
 
SORBETTO DE LAMAIE INGREDIENTE: 3 cesti apa, coaja rasa de lamaie (provenita de la un lamai crescut in ghiveci, daca ai de unde sa faci rost), 1 ceasca suc de lamaie proaspat stors, 3/4 ceasca zahar tos plus alte 2 linguri zahar MOD DE PREPARARE Amesteci zaharul, sucul de lamaie si o ceasca cu apa intr-un vas, pe foc mic; lasi sa fiarba 5 minute, amestecand din cand in cand, pana se dizolva bine zaharul. Iei de pe foc, lasi sa se raceasca, adaugi ingredientele ramase, omogenizezi, apoi torni in forme pentru cuburi de gheata si dai la congelator. Dupa ce au inghetat bine, chiar inainte de a le servi, pui cuburile in mixer ori blender si reomogenizezi sorbetto-ul intr-o pasta. Servesti imediat, in pahare ori cupe tinute in prealabil in frigider. Sau pui la loc sorbettoul in congelator, unde poate fi pastrat timp de doua-trei saptamani; la servire, va trebui amestecat din nou in blender, pentru o textura fina.  
shutterstock_84923767
shutterstock_84923767
Video recomandat:
Deserturi delicioase cu fructe
TARTA CU ZMEURA SI CREMA DE VANILIE INGREDIENTE Pentru sos: 1 ceasca zmeura proaspata; 1 ceasca zahar; 1/4 ceasca apa; 1 lingura unt; un praf de sare Pentru aluat: 1 si 1/3 ceasca faina alba; 1/4 ceasca zahar; un praf de sare; 1/4 pachet de unt, rece; 2 linguri smantana; 1 galbenus mare; 1 si 1/2 lingura suc de lamaie proaspat stors; 1 lingurita coaja de lamaie rasa (provenita de la un lamai crescut in ghiveci, daca ai de unde sa faci rost) Pentru umplutura: 2 cesti zmeura, plus alte cateva fructe pentru decor; 1 si 1/2 ceasca de smantana; 4 galbenusuri mari; 1/4 ceasca zahar; 1 pastaie de vanilie MOD DE PREPARARE 1. Pregateste sosul. Faci un piure de zmeura in blender, il strecori prin sita fina. |ntr-o cratita mica aduci la fierbere zaharul si apa, apoi le lasi pe foc moderat, fara sa mai amesteci, pana se formeaza un caramel auriu (app. 6 minute). Reduci focul la minimum, si adaugi piureul de zmeura, amestecand cu grija. Pune si untul, amesteca, apoi ia de pe foc si sareaza. Lasa sosul sa se raceasca. 2. Pregateste aluatul. Intr-un robot de bucatarie, amesteci faina cu zaharul si sarea. Tai untul bucatele si il adaugi, amestecand pana obtii o compozitie asemanatoare cu carnea tocata. |ntr-un bol mic, bati smantana cu galbenusul, sucul si coaja rasa de lamaie. Adaugi peste faina si continui sa procesezi pana cand se formeaza o bila mare de aluat. Pui aluatul pe blat, formeaza un disc, il infasori in plastic si il lasi la rece timp de 30 minute. 3. Pe blatul presarat cu faina, intinzi aluatul intr-o foaie de jumatate de centimetru, cu care acoperi o forma de tarta cu diametrul de 25 cm. Dai din nou la rece, cam 15 minute. 4. Preincalzesti cuptorul la 350 grade. Peste aluat, pui o folie de aluminiu si greutati (boabe de fasole). Coci tarta timp de 25 de minute, apoi indepartezi folia si boabele si mai lasi la cuptor 5 minute (pana cand aluatul devine auriu deasupra). Lasa sa se raceasca. 5. Pregateste umplutura. Aranjezi zmeura in cercuri concentrice peste aluatul copt. |ntr-un bol mic, bati smantana cu galbenusurile, zaharul si semintele zdrobite din pastaia de vanilie. Torni amestecul in tarta. Coci in mijlocul cuptorului pentru aproape o ora (pana cand compozitia se incheaga). Lasa tarta sa se raceasca cel putin 30 minute. Serveste-o cu boabe de zmeura si sos de zmeura si caramel.  
share
pagina anterioara 1 / 6 pagina urmatoare
Parteneri
Materiale de înaltă calitate și detalii fine! Descoperă o colecție pentru iubitorii de mare
Materiale de înaltă calitate și detalii fine! Descoperă o colecție pentru iubitorii de mare
Inegalitatea de gen ne afectează somnul: diferențele între femei și bărbați
Inegalitatea de gen ne afectează somnul: diferențele între femei și bărbați
Ecranele ne fură somnul! Vezi ce efecte are acest obicei asupra sănătății!
Ecranele ne fură somnul! Vezi ce efecte are acest obicei asupra sănătății!
Celebrează cu ANDREEA iubirea În toate formele ei
Celebrează cu ANDREEA iubirea În toate formele ei