TARTE TATIN
10 portii
INGREDIENTE 6-8 mere acrisoare, 1 1/2 cani zahar, 1/4 pachet unt, 5 oua, 5 linguri faina, zahar vanilat, stafide, 1 portocala (zeama si coaja rasa)
MOD DE PREPARARE
Se presara cu un strat de 1 cm de zahar o cratita rotunda, cu diam. de 25-30 cm. Se asaza deasupra untul taiat cubulete, apoi, in spirala, feliile de mere curatate de coaja si stafidele. Se stropeste totul cu zeama de portocala si se da la cuptor timp de 15-20 min. (pana se topeste zaharul si se inmoaie merele). Intre timp, albusurile se bat spuma cu un varf de sare. Separat, galbenusurile se freaca bine cu zaharul ramas, zaharul vanilat, coaja rasa de portocala si se incorporeaza treptat faina. Cu o lingura de lemn, prin miscari circulare, se adauga albusurile spuma. Toata compozitia se toarna peste merele din tava si se lasa la cuptor, la foc mic. Cand a crescut si a devenit aurie, se scoate din cuptor, se acopera cu un platou si se rastoarna. Cratita se indeparteaza abia cand compozitia s-a racit bine. Se serveste rece, pudrat cu zahar sau presarat cu fulgi de migdale, alaturi de o budinca din vanilie si portocale.