Preparare: 10 minute
Gatit: 3 ore
Ingrediente:
- 12 mere medii, de soiuri diferite
- 2 portocale
- 4 bete de scortisoara
- O nucsoara intreaga
- O lingura de cuisoare intregi
- O lingurita de ienibahar intreg (optional)
- 4 litri de apa
- O ceasca de zahar brun sau orice alt indulcitor
Mod de preparare cidru de mere:
Spala merele si portocalele, apoi taie-le in patru. Nu este nevoie sa le decojesti sau sa le scoti samburii si coditele. Pune-le pe toate intr-o oala mare si adauga condimentele peste ele. Apoi acopera-le cu apa pana cand oala este aproape plina. Este recomandat sa ramana cam doua degete de spatiu intre apa si marginea oalei.
Da focul la intensitate mare pana cand amestecul fierbe si nu uita sa amesteci din cand in cand. Dupa ce incepe sa fiarba, redu focul la intensitate medie, acopera oala si lasa cidrul pe foc 2 ore.
Dupa ce merele si portocalele sunt fierte si moi, zdrobeste-le si mai lasa-le pe foc inca o ora. Strecurati cidrul de mere intr-o oala curata. Ca sa scoti tot sucul din mere, le poti pasa intr-o strecuratoare fina sau intr-o bucata de tifon.
La sfarsit, adauga zaharul brun si amesteca pana cand acesta se dizolva. Serveste bautura cat este calda. De asemenea, poti pastra cidrul si intr-un recipient etans, pe care il poti depozita la frigider timp de 5 zile. Nu uita sa incalzesti cidrul inainte de a-l consuma.
Text: Roxana-Maria Găină
Foto: www.gimmesomeoven.com
Iti recomandam si aceasta reteta de cidru de mere