Ingrediente pentru cozonac cu nucă:
2 kg făină
1 l lapte
8 ouă
600 g zahăr
1/2 pachet unt
2 plicuri zahăr vanilat
esență de rom și vanilie (după gust)
100 ml ulei
drojdie
lămâie
4 linguri smântână
Mod de preparare:
1. Drojdia se pune într-un castron și se pregătește maiaua cu o linguriță de zahăr și puțin lapte călduț.
2. Se cerne făina într-un vas mai mare peste care se pune laptele fiert în clocot amestecat cu zahărul și aromele. Se frământă până când se răcește coca.
4. Se separă gălbenușurile și se pun pe rând, se frământă continuu, după care se pune drojdia crescută și se amestecă cu coca.
5. Apoi se adaugă uleiul și se frământă până când acesta este incorporat. Se lasă apoi la crescut.
6. Între timp se bat albușurile spumă și se adaugă peste nuca (măcinată) și cacao. Se amestecă bine și se pune crema obținută la răcit.
7. Se unge o tavă cu ulei și apoi se rulează aluatul, adaugând și crema cu nucă.
8. Se lasă la cuptor la 180C timp de aproximativ o oră.
Citește și:
Reteta de cozonaci, de Ioana Dumitrescu
Foto: Shutterstock
Incercati si aceste retete de cozonac