Pentru blat:
- 140g biscuiti Pepparkakor sau graham
- 60g zahar de cocos sau obisnuit
- Un praf de sare
- 75g unt nesarat, topit si adus la temperatura camerei
- Incingeti cuptorul la 180C si ungeti bine cu unt o forma de tort cu pereti detasabili.
- Pentru a face blatul, procesati biscuitii intr-un robot de bucatarie pana ce au o textura ca de pesmet. Puteti sa-i faramitati si punandu-i intr-o punga sigiliabila si zdrobiti-i lovindu-i cu ajutorul unui sucitor.
- Intr-un bol, amestecati bine biscuitii cu zaharul, sarea si untul. Puneti amestecul de biscuiti in forma, presati-l cu mainile in asa fel incat sa creati un strat unform pe fundul si peretii formei.
- Coaceti timp de 10 minute, apoi scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca. Mentineti cuptorul la 180C.
Pentru umplutura de portocale:
- 680g crema de branza
- 4 oua
- O lingurita extras pur de vanilie sau semintele unui baton de vanilie
- Sucul si coaja rasa ale unei portocale
- Cu ajutorul unui mixer, bateti crema de branza pana ce devine pufoasa. Adaugati ouale pe rand si bateti bine, pana ce s-au incorporat.
- Adaugati zaharul si amestecati bine, apoi sucul si coaja de portocala si vanilia si bateti bine.
- Turnati umplutura peste blatul racit. Coaceti in cuptor timp de aproximativ 45 minute, pana ce prajitura se va desprinde usor de marginea formei; s-ar putea sa fie nevoie sa acoperiti prajitura dupa primele 30 minute de coacere daca se rumeneste prea tare.
- Cand este gata, scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet.
Pentru sosul de merisor:
- 300g merisoare proaspete (sau congelate)
- 200g zahar de cocos sau obisnuit
- 200ml apa
- Coaja rasa a unei portocale
- Intr-o cratita mica, fierbeti apa si zaharul pe foc mediu.
- Odata ce s-a dizolvat zaharul, adaugati merisoarele, acoperiti cu un capac si gatiti timp de 5 minute, pana ce toate merisoarele au plesnit. Scoateti de pe foc, lasati sa se raceasca.
- Cu ajutorul unei linguri pentru strecurat, transferati merisoarele deasupra cheesecake-ului si presarati coaja rasa de portocala deasupra.
- Pastrati prajitura la frigider pana o veti servi.
Reteta & foto de Ioana Dumitrescu, eastofkitchen.com
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro