Un desert delicios care va satisface chiar si cele mai exigente gusturi!
Pentru crusta:
Pentru cheesecake:
Pentru ganache de ciocolata (optional):
Preincalzeste cuptorul la 160 de grade. Intr-un bol mare amesteca biscuitii sfaramati cu zaharul pudra si cacao. Adauga untul topit si amesteca pana se omogenizeaza complet. Apoi pune compozitia intr-o tava rotunda cu baza detasabila si diametru de 20 de cm. Crusta trebuie lasata in cuptorul preincalzit 10 minute, iar dupa ce se scoate si se lasa la racit, focul se da la 230 de grade.
Intr-un bol mare, crema de branza se amesteca cu zaharul alb, cacao si faina. Compozitia de bate cu mixerul la viteza medie pana se omogenizeaza, dar nu se mixeaza foarte mult. Se adauga ouale, pe rand, mixand bine dupa fiecare, apoi se toarna smantana si lichiorul. Mixeaza din nou la viteza mica, apoi toarna toata crema pe crusta din tava.
Optional: pentru a evita craparea prajiturii, se umple pe jumatate un vas termorezistent cu apa si se pune in cuptor, in partea de sus, inainte si in timpul in care se coace cheesecake-ul.
Prajitura se pune in cuptor, deasupra vasului cu apa, lasand focul la 230 de grade pentru 10 minute. Dupa cele 10 minute, focul se da la 120 de grade, iar prajitura se mai lasa in cuptor inca 60 de minute.
Cu un cutit, dezlipeste usor prajitura de marginea tavii. Dupa ce s-a racit, scoate marginea tavii si da cheesecake-ul la rece, inainte de a fi servit.
Optional: pentru a pregati ganache-ul, pune bucatile de ciocolata intr-un bol. Apoi incalzeste crema intr-o oala mica la foc de intensitate medie, pana aproape de fierbere. Iar oala de pe foc, toarna ciocolata peste crema, asteapta 30 de seconde, iar apoi amesteca pana se omogenizeaza bine si ciocolata se topeste. Toarna crema ce rezulta pe cheesecake si decoreaza cu ciocolata rasa sau bucatele mici de ciocolata.
Text: Roxana-Maria Găină
Foto: www.gimmesomeoven.com