Pentru pere:
- 3 pere ferme (nu foarte coapte)
- 200ml vin de Porto (sau 400ml vin rosu)
- 500ml apa (300ml apa daca folositi vin rosu)
- 250g miere
- Semintele a 10 pastai de cardamom
- Coaja unei lamai, taiate fasii
- Zeama stoarsa de la o jumatate de lamaie
- Decojiti perele fara sa le taiati coditele. Cu ajutorul unei lingurite, curatati-le de cotor si seminte.
- Puneti porto-ul, apa, mierea, semintele de cardamom, coaja si zeama de lamaie intr-o oala si aduceti la fierbere pe foc mediu.
- Odata ce fierbe, adaugati cu grija perele si coborati focul la minim. Gatiti perele timp de 10-15 minute, pana ce se inmoaie, avand grija sa le intoarceti din cand in cand, pentru a se gati uniform. Perele sunt gata atunci cand sunt destul de moi pentru ca un cutit ascutit sa patrunda cu usurinta.
- Dupa ce le scoateti de pe foc, lasati-le sa se raceasca in lichidul in care au fost gatite.
Pentru aluat:
- 3 oua
- 250g zahar de cocos (sau orice alt zahar granulat)
- 400g faina
- ½ lingurita sare fina de mare
- O lingurita praf de copt
- ½ lingurita praf de sortisoara
- O lingurita seminte de cardamom zdrobite intr-un mojar cu pistil SAU O lingurita pudra de cardamom
- 175ml ulei de masline
- 175ml suc de portocale proaspat stors
- ½ lingurita ghimbir proaspat, ras
- O lingurita extract pur de vanilie sau semintele unui baton de vanilie
Dacă dorești ceva dulce, dar de post, avem aici o rețetă de chec de post!
- Incingeti cuptorul la 180C. Ungeti cu unt o si tapetati cu hartie pergament o tava de copt pentru cozonac.
- Cu ajutorul unui mixer, bateti ouale impreuna cu zaharul pana cand obtineti o consistenta cremoasa, timp de aprox. 6 minute.
- Intr-un bol mare, amestecati faina, sarea, praful de copt, scortisoara si cardamomul.
- Adaugati uleiul de masline, sucul de portocale, ghimbirul ras si vanilia peste amestecul de oua si incorporati. Adaugati faina si cu ajutorul unei spatule, amestecati doar pana ce s-a incorporat.
- Turnati aluatul in tava pregatita, asezati cu grija perele inauntrul acestuia si coaceti in cuptorul incins timp de 45 min sau pana cand o scobitoare infipta in aluatul copt va iesi curata. Lasati sa se raceasca la temperatura camerei, apoi serviti.
Reteta & foto: Ioana Dumitrescu, East of Kitchen
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro