Timp de preparare: 10 minute
Timp de coacere: 60 minute
Ingrediente:
- 1 cana de faina
- ½ cana de pudra de cacao
- 1 lingura de praf de copt
- 1 lingura de pudra de espresso (optional, pentru aroma)
- 1 cana de banane coapte (facute piure) – aprox. doua banane mari
- ¾ cana ulei vegetal
- ¾ cana de zahar brun light
- 1 ou mare
- 1 lingura de vanilie
- 1 cana de chips-uri de ciocolata (optional)
Glazura (optional):
- 140 de grame de ciocolata neagra (in bucati)
- 140 de grame de smantana
Indicatii:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge o tava si pune faina; optional, poti pune si foaie de copt.
2. Intr-un bol mic, amesteca laolalta cu telul faina, pudra de cacao, praful de copt si sarea. Pune-le deoparte.
3. Intr-un bol mediu, amesteca urmatoarele ingrediente cu telul: piureul de banane, uleiul, zaharul, oul si vanilia.
4. Adauga ingredientele uscate celor umede si amesteca-le pana devin omogene. Adauga chips-urile de ciocolata.
5. Pune la copt vreme de 55-65 de minute sau pana cand scobitoarea (cu care testezi) iese in mare parte curata.
6. Lasa-l la racit timp de 10 minute, intoarce-l, dupa care lasa-l la racit complet pe un raft de sarma.
Glazura
1. Taie marunt ciocolata si pune-o intr-un bol. Pune si smantana la foc mic si toarn-o peste ciocolata maruntita. Se acopera cu o folie de plastic si se lasa doua minute. Amesteca mixul cu o spatula pana textura devina omogen si neted.
2. Las-o la racit complet inainte de a o pune peste paine.
Observatii:
*Acest chec nu este foarte dulce si are o aroma puternica de ciocolata. Daca ti-ar placea sa o diminuezi in schimbul unui gust dulce mai accentuat, redu cantitatea de pudra de cacao la ¼ cana si creste faina la ¼ cana.
**Cum sa faci totul intr-un singur bol: sari direct la partea in care adaugi ingredientele uscate celor umede.
***Glazura extra din frigider poate fi folosita prin simpla incalzire in cuptorul de microunde pentru 30 de secunde.
Text: Denisa Matei
Foto: livforcake.com