Portii: 12
Timp de coacere: 45 minute + timp de racire
Dificultate: nimic prea complicat
Valori nutritionale/portie:
Calorii: 390
Grasimi: 22,5 g
Acizi grasi saturati: 11, 2 g
Proteine: 4,2 g
Carbohidrati: 42,4 g
Lipide: 33,4 g
Ingrediente tort:
- 175 g unt (la temperatura camerei) + extra pentru ungere
- 75 g nuci + extra pentru presarare
- 175 g zahar
- 3 oua mari
- 150 g faina
- ½ lingura praf de copt
- 50 ml espresso rece
Ingrediente crema de cafea:
- 65 g unt nesarat
- 125 g zahar de glazura
- 50 ml espresso puternic
Ingrediente glazura de cafea:
- 100 g zahar de glazura
- 20 ml espresso puternic
Indicatii:
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge cu unt doua tavi rotunde de prajituri de aproximativ 20 cm.
Pune intr-un procesor de alimente doua treimi din nuci si mixeaza-le pana devin pudra. Pune apoi untul si zaharul intr-un bol pana capata o textura spumoasa. Bate si ouale treptat, iar apoi adauga nucile devenite pudra si amesteca-le usor pe toate.
Intr-un vas, pune laolalta faina, praful de copt si un varf de sare de mare si amesteca cu ajutorul unei linguri mari de metal pana cand devine omogen. Restul de nuci se taie si se adauga in amestecul pentru tort impreuna cu espresso.
Imparte in mod egal amestecul de tort astfel incat ambele tavi de prajituri sa fie umplute. Lasa-le la copt timp de 20-25 de minute sau pana cand devin usor aurii. Puteti testa daca sunt gata si cu ajutorul unei scobitori.
Lasa blaturile in tavi timp de cinci minute, iar apoi muta-le pe un raft de metal pentru a se raci complet.
Pentru crema, taie in cuburi untul si pune-le intr-un bol. Cerne si zaharul de glazura, bate amestecul pana devine pufos, iar apoi adauga si cafeaua.
Pentru glazura, cerne zaharul de glazura intr-un bol si bate cafeaua pentru a obtine o glazura groasa si neteda.
Pune unul dintre torturi pe o farfurie sau un blat special si intinde crema de cafea. Pune si cel de-al doilea tort si toarna peste glazura.
Decoreaza tortul cu nucile ramase sau caramelizeaza-le usor. Pentru a face asta, topeste zahar la caldura medie, fara sa fiarba, iar apoi arunca nucile in scurt timp pentru acoperire. Raceste nucile inainte de a le folosi.
Text: Denisa Matei
Foto: www.jamieoliver.com