Casa din vis

Exista forma, materiale si culori care ne plac indiferent de varsta, stil si personalitate, Sunt cele care ne aduc aminte de locuri atemporale, care par sa respire si sa viseze in ritm cu tine, cel care ii calci pragul Ei bine, Manoir du Lac, casa pe care am descoperit-o, intr-un peisaj ireal, pe malul lacului Mogosoaia, este chiar casa din poveste!

Fiecare dintre proprietatile duplexului are o piscina pe malul la­cului, plaja de nisip, cu tei umbrosi si parfumati, si ponton scaldat in soare toata ziua. Felinare vechi au fost transformate in lampi, iar bucati de odgon pescaresc deco­reaza discret gardul de lemn.

Doua personalitati puternice, doi prieteni cu pasiuni si valori comune, contele Tibor Kalnoky si dr. Andrei Stoicescu au creat un loc cu totul special in peisajul Bucurestiului contemporan. Un loc cu suflet si pentru suflet. Andrei Stoicescu povesteste: „Am ridicat casa plecand de la universul copilariei, cand visurile si simturile nu sunt alterate de trenduri si repere temporale; o casa din basm, care place unui copil – deci, place oricui – e imposibil sa nu se regaseasca in fiecare dintre noi ceva din copilul care era. De aici, ca sa realizam visul, am pornit de la cele patru elemente primordiale ale naturii: pamant, vant, ploaie, soare. Casa e legata de pamant, batuta de vant si de ploaie si luminata de soare, iar asta se traduce concret in elementele structurale: tencuiala exterioara aduce aminte de chir­pici (pamant), acoperisul e pavaza pentru vant si ploaie, iar lumina soarelui este regasita in albul tencuielii. Doua case care isi vor gasi cu siguranta cumparatorii extrem de repede.

Au fost folosite tehnici de constructie originale, iar pentru finisajele sau formele pentru care nimeni nu a venit cu o solutie cunoscuta, au fost inventate tehnici! „Am incercat sa avem materiale locale, traditionale: stuf (care creste aici dintotdeauna), gresie galbena de la Slava Cercheza, de unde sunt de altfel si mesterii cioplitori.

Il intreb pe Andrei Stoicescu cum a reusit sa descopere toate aceste locuri nestiute, din afara cailor batute. „Calitatea lucrarilor a fost principalul motiv pentru care constructia a durat sapte ani (pe langa faptul ca nu profitul financiar a fost telul, as adauga eu) – imi place sa ma plimb prin tara, sa aflu, sa cunosc, asa ca peste tot pe unde am vazut ceva interesant m-am oprit, am intrebat; asa am ajuns la lipovenii din Slava Cercheza, asa am ajuns la cei care au pus stuful pe casa – familia Machedon din Tulcea, oameni extraordinari si pitoresti –, la Boris Petru, mesterul dulgher, care ridica biserici in Maramures (complexul Manastirii Barsana e ridicat de el si echipa lui), asa am ajuns, tot la Manastirea Barsana, vazand frescele bisericesti de acolo, la cei care au facut aceste fresce, fratii Petru si Ioan Maran…

 

Exista doua „obsesii pe care Andrei Stoicescu si le asuma: liniile curbe, organice, cautate la fiecare pas, si perfectiunea detaliilor – finisajele ating un nivel aproape nefiresc.

Pardoseala este din teracota portelanata, iar tavanul casetat ofera ceva neasteptat: o teracota bruta, doar sigilata cu ceara, sprijinita pe grinzi si amintind de lemnul antichizat.

In dormitorul mare exista cateva piese de mobilier sasesc taranesc, vechi, restaurate; iar locul pentru pat e adapostit de un planseu ca doua aripi de inger si de o cupola de stuf. Baile au pardoseala din travertin, ale carui muchii au fost „antichizate cu dalta. Sursa de oxigen: plante care par sa creasca din pardoseala. Sursa de rasfat: incalzirea in pardoseala si dotarile ultramoderne. Sursa de distractie: cazile incastrate, ca niste mici piscine.
Baia de la parter liciteaza la impresia artistica – chiuveta e montata pe o veche masina de cusut, din targul de vechituri din Negreni, reconditionata. Spatiul de recreere cuprinde o zona libera si doua firide amintind de bisericile grecesti, care contin sauna si dusul; acesta din urma are o pardoseala din calcar adus din Turcia, cioplit manual, jgheab de alama si este – indraznesc sa marturisesc – incaperea din casa de care m-am indragostit iremediabil, poate pentru viteza cu care te transporta intr-o lume imaginara, de poveste.

Multi au intrebat ce stil este casa; nu urmeaza un stil perfect definit – doar e casa din vis! Este o arhitectura vernaculara, care se vrea traditionala locului (Romaniei), un exemplu oarecum «didactic» de ce ne-am dori noi sa se construiasca aici, legata mult de locul in care e construita. si de oamenii care au construit-o, as adauga, amintin­du-mi de sclipirea de mandrie si afectiune din ochii gazdei mele, Andrei Stoicescu, atunci cand mi-a spus: „Daca n-as avea unde locui, m-as muta aici maine!.

Semineul – sufletul casei! – a fost desenat, ba chiar si partial construit, de Andrei Stoicescu, ca o trompeta stilizata, inspirat parca din arhitectura cartilor pentru copii, si se regaseste in lustra din bucatarie, de data aceasta, o trompeta adevarata, reconditionata. Tot el a facut (cu trafalet, ghips aplicat cu mana si pensula din pai de orez), tencuiala din bucatarie, acoperita cu o vopsea speciala (Meffert), foarte mata, cu volum si textura.

PROIECTUL, PE SCURT

ADRESA: Strada Martha Bibescu, nr. 60, 077135, Mogosoaia, Ilfov, Romania
SUPRAFATA: Suprafata utila a fiecarei proprietati: 320 m2 si o gradina de aproximativ 650 m2. Zona de protectie a lacului intra in folosinta exclusiva a propietatilor si se intinde pe aproximativ 300 m2, cu deschidere de 28 m la oglinda apei; se poate realiza comunicare intre cele doua locuinte la etajul 2 si la parter.
WEB: www.manoirdulac.eu
 
Liana Vasilescu

Foto: Radu Chindris

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro